FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: «Πάμε σε δομές Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ηλεία»

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Εντός των ημερών καταρτίζεται ο νέος Χάρτης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό μας

Συνέντευξη τύπου για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη 

  • 6 εκ. ευρώ για ανέγερση Φοιτητικής Εστίας στην Αμαλιάδα
  • Προκηρύσσεται το έργο αποκατάστασης του Κολυμβητηρίου Πύργου με κονδύλι 265.000 ευρώ
  • 4 εκ. ευρώ για εργαστηριακό και ψηφιακό εξοπλισμό στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας
  • Εντός του καλοκαιριού θα έχει λήξει το θέμα της στέγασης των νέων τμημάτων ΑΕΙ στο δήμο Πύργου

Τον νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Παν/κής εκπαίδευσης στην Ηλεία, πρόκειται να   σχεδιάσει πολύ σύντομα το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τα τρία νέα Πανεπιστημιακά τμήματα, δύο σε Πύργο και ένα σε Αμαλιάδα, να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων το 2019. Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στον Πύργο, με αφορμή τον 1,5 χρόνο από την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συνέντευξη αφού έκανε έναν απολογισμό του έργου του στο Υπουργείο, αναφέρθηκε και σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν εκπαιδευτικά θέματα στο νομό. Γόνιμη πράγματι θητεία και πλούσιο το έργο του Δημήτρη Μπαξεβανάκη στο Υπουργείο Παιδείας, ενός αφανούς εργάτη της Ηλείας, που από την πρώτη στιγμή επιστράτευσε αθόρυβα όλες του τις δυνάμεις για το καλό του τόπου, από μια κομβική αλλά και ‘ευαίσθητη’ θέση.

Στο επίκεντρο βεβαίως της συνέντευξης του, ήταν η Τριτοβάθμια εκπαίδευση  στην Ηλεία. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαξεβανάκης, την εβδομάδα που μας έρχεται θα συνεδριάσει η επιτροπή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο υπ. Παιδείας για να γίνει η πρώτη συνεδρίαση. « Με αυτό το δεδομένο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος που θα καταλήξει στον νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας. Εδώ αρχίζει η πολύ σοβαρή δουλειά η δική μας έτσι ώστε τα νέα Πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία θα λειτουργήσουν το 2019 και θα ενταχτούν στο μηχανογραφικό τη νέα σχολική περίοδο να βρουν τους νέους φοιτητές σε συνθήκες στέγασης με σοβαρότητα που αξίζει στο νομό μας. Μία δουλειά υποδομής η οποία δυστυχώς δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να γίνει από όλους μας. Θα αναλάβω πρωτοβουλία μεταξύ όλων των τοπικών φορέων κυρίως της αυτοδιοίκησης κ.α. για να τρέξουμε και να προγραμματίσουμε την ομαλή στέγαση των τμημάτων και στις δύο πόλεις.»

6 εκ ευρώ για ανέγερση φοιτητικής εστίας στην Αμαλιάδα

Αναφερόμενος ωστόσο στο θέμα της στέγασης των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης , επισήμανε ότι η περιοχή της Αμαλιάδας τα προηγούμενα χρόνια δούλεψε καλύτερα από τον δήμο Πύργου πάνω σε αυτό το θέμα, γι αυτό και βρίσκεται προ των πυλών το έργο για την κατασκευή φοιτητικής εστίας στην πόλη της Αμαλιάδας.

«Προωθήσαμε ήδη για υπογραφή την προγραμματική σύμβαση και στο υπουργείο μας και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για το έργο κατασκευής Φοιτητικής Εστίας αλλά και άλλων χώρων στο ΤΕΙ Αμαλιάδας με προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την περιοχή.  Στην περιοχή του Πύργου και χωρίς όπως είπε να θέλει να αποδώσει ευθύνες σε κανέναν, πρέπει τα λάθη ή οι παραλείψεις του παρελθόντος, να αποκατασταθούν τώρα πολύ έγκαιρα, γιατί το 2019 που θέλουμε να περιμένουμε τους νέους φοιτητές των ΑΕΙ, να τους υποδεχθούμε με αξιοπρέπεια και να μην είναι γυρολόγοι για το πού θα γίνουν τα μαθήματα, γι αυτό το λόγο και αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχουν λάβει οι τοπικοί φορείς οριστικά απόφαση για το πού θα στεγαστούν τα δύο νέα Πανεπιστημιακά τμήματα.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μπαξεβανάκης ερωτήθηκε από την Πρωινή, ειδικότερα για τις κτιριακές υποδομές στον δήμο Πύργου και πως αυτό το θέμα θα λυθεί, με δεδομένο ότι ο δήμαρχος είχε κάνει νύξη αφενός για το ενδεχόμενο μετατροπής του Μανωλοπούλειου σε Παν/μικό χώρο και αφετέρου για την πρόταση του Μητροπολίτη για το οικόπεδο στην Βαρβάσαινα και κυρίως αν υπάρχουν τα χρήματα για την υλοποίηση είτε της μιας πρότασης είτε της άλλης.

«Όπως έχουμε δεσμευτεί δια στόματος του Υπουργού, η δημιουργία των νέων τμημάτων, θα υποστηριχθεί και οικονομικά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι εμπλεκόμενοι φορείς είναι να καταλήξουμε ποια είναι η καλύτερη λύση, στην επόμενη φάση αυτοί που έχουμε την ευθύνη για την κατάρτιση των μελετών θα έρθουμε να πάρουμε τις ευθύνες μας. Το πρώτο με την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών είναι να συμφωνήσουμε μέχρι το καλοκαίρι τι θέλουμε να κάνουμε.»

«Πάμε σε δομές Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ηλεία »

Τέλος σε ότι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητήσαμε από τον κ. Μπαξεβανάκη, να ξεκαθαρίσει αν στον νέο σχεδιασμό θα συνυπάρξουν τα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ στην Ηλεία, ή τα πρώτα θα απορροφηθούν τελικώς από τις Πανεπιστημιακές σχολές.

«Από την συνάντηση της κοινής Επιτροπής Ακαδημαϊκών εντός της εβδομάδας,  θα φανεί κατά που θέλει η Ακαδημαϊκή κοινότητα να πάει το ζήτημα. Να δούμε πρώτα το πόρισμα και μετά ως υπουργείο θα έρθουμε να νομοθετήσουμε τον εκπαιδευτικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.  Αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, δεν μπορούμε να έχουμε παράλληλη λειτουργία και των δύο δομών, ΤΕΙ και ΑΕΙ. Πρέπει να πάμε σε μια δομή που να είναι όμως Πανεπιστημιακού επιπέδου.»

Παράλληλα ο Ηλείος υφυπουργός στον απολογισμό του αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν την Ηλεία. Ειδικότερα τόνισε:

Για ΣΔΕ και ΙΕΚ

Για την Μεταλυκειακή εκπαίδευση ιδρύσαμε στην Αμαλιάδα Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας για να υλοποιήσουμε την ανάγκη πολλών συμπολιτών μας που δεν έχουν απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η νέα σχολική μονάδα λειτουργεί πολύ καλά από φέτος με πολύ καλή συμμετοχή και για το λόγω αυτό υπογράψαμε απόφαση και από το νέο σχολικό έτος μετά τα αιτήματα των δήμων Ζαχάρως και Ανδραβίδας Κυλλήνης θα λειτουργούν τμήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και σε Ζαχάρω και σε Βάρδα. Επίσης σε ότι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να δημοσιεύσει την Πρόσκληση για πρόσληψη νέων εκπαιδευτών για το 2018 σε όλα τα ΣΔΕ- θα βγει εντός του Μαίου- και θα λυθεί και το θέμα της μισθοδοσίας τους από την νέα χρονιά.

Επίσης από φέτος λειτουργούν στα Λεχαινά δύο ειδικότητες του δημόσιου ΙΕΚ ως παράρτημα του δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας και η μία ειδικότητα, οι συντηρητές γεωργικών μηχανημάτων αφορούν το πρωτογενή τομέα που το υπουργείο Παιδείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση και με χαρά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύ καλή συμμετοχή των καταρτιζόμενων και είναι και οι ίδιοι ευχαριστημένοι με τη λειτουργία.

Υποδομές σχολικών κτιρίων

Eγκρίθηκε από το υπουργείο μας το κτιριακό πρόγραμμα για το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού και όπως γνωρίζεται εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες και έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου.

Συντάχτηκε από το δήμο Πύργου μελέτη για την αποκατάσταση και χρωματισμό του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου. Ο αντιδήμαρχος κ.Α. Σκαρτσιάρης μας παρέδωσε επίσημα την μελέτη και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση ώστε να εκτελέσει η τεχνική υπηρεσία του υπ. Παιδείας το έργο και η τεχνική υπηρεσία του δήμου Πύργου να έχει την επίβλεψη.

Υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπ. Παιδείας και του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Ένα Πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά 13 σχολεία σε όλη τη χώρα και ένα από αυτά είναι το δημοτικό σχολείο Αρχ. Ολυμπίας και το εντάξαμε για την αποκατάσταση του αύλειου χώρου. Έργο προϋπολογισμού 50.000€. συνολικά σε 13 σχολεία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και το Σεπτέμβρη θα αποδοθούν στους μαθητές. Την επόμενη σχολική χρονιά θα ενταχτούν πολλά περισσότερα σχολεία σε αυτό το πρόγραμμα και φυσικά θα είναι αρκετά στο νομό μας.

Ήδη υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για το γυμνάσιο Πελοπίου και την αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών, έργο που θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη.

Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας ερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για τα σχολεία της Ηλείας που είναι σε λυόμενα και απάντησε ότι όντως είναι πάρα πολλά αλλά με τα δεδομένα που έχει η χώρα προωθείται σε πρώτη φάση η ανέγερση του δημοτικού σχολείου Μανωλάδας. Επίσης υπάρχει ο προγραμματισμός για το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού, ενώ ο φάκελος για το συγκρότημα σχολείων Γυμνασίου – Λυκείου  Καράτουλα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Δοθείσης ευκαιρίας, τόνισε ότι επιτέλους ο δήμος Πύργου πρέπει να λύσει το θέμα του οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Λυκείου  καθώς τα χρήματα υπάρχουν για να προχωρήσει η στέγασή του.

Τέλος σε ότι αφορά το δημοτικό σχολείο της Γαστούνης, ο κ. Μπαξεβανάκης ανάφερε ότι μετά την πρόσφατη εξέλιξη του πορίσματος ακαταλληλότητας του κτιρίου, πρέπει να βρεθεί μια καλή λύση για την επόμενη χρονιά  και αφού συνταχθεί η μελέτη επισκευής και τι δαπάνη απαιτεί η επισκευή του κτιρίου για να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Κολυμβητήριο Πύργου και Δημοτικό Στάδιο Αμαλιάδας

Σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο υπουργείο Αθλητισμού αφορούν την επί τέλους χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του Κολυμβητηρίου του Πύργου που είχε μείνει ανενεργό. Ήδη τις επόμενες μέρες θα ενημερωθεί ο δήμος Πύργου για να συνεδριάσει το Δ.Σ για την αποδοχή της χρηματοδότησης με κονδύλι 265.000 ευρώ και στην συνέχεια θα προκηρυχθεί το έργο από την Γ.Γ.Α ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επίσης εντάξαμε 2 έργα στο νέο ΠΔΕ του Υπουργείου Αθλητισμού, το ένα ύψους 97.000 ευρώ αφορά το Δημοτικό Στάδιο Αμαλιάδας και πρόκειται για την αποκατάσταση και επισκευή του μεταλλικού στεγάστρου στις εξέδρες του σταδίου και το δεύτερο πρόγραμμα που εντάχθηκε είναι η βελτίωση του Αθλητικού Κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία με προϋπολογισμό 54.000 ευρώ.

Κατασκηνώσεις Φιγαλείας: Υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού συμβουλίου Κατασκηνώσεων του υπουργείου Παιδείας σε ένα αίτημα του δήμου Ζαχάρως προς το υπουργείο μας που αφορά τις κατασκηνώσεις στην περιοχή της Φιγαλείας και την μακροχρόνια παραχώρηση τους στον δήμο. Τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα υπάρξει αυτή η παραχώρηση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από το Δήμο.

Το 2017 η τελική φάση των σχολικών πρωταθλημάτων για το βόλεϋ, μπορέσαμε να γίνει σε δύο σχολεία της Ηλείας, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Επιδιώξαμε και καταφέραμε να γίνει και φέτος στους ίδιους δήμους η τελική φάση σχολικών πρωταθλημάτων, αλλά στο μπάσκετ. Αξιοποιήσαμε φέτος το γεγονός ότι η Αρχαία Ολυμπία έχει ανακηρυχθεί για το 2018 ως Ολυμπιακή ευρωπαϊκή πόλη Αθλητισμού.

Εργαστηριακός και ψηφιακός εξοπλισμός στα σχολεία

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πρόσκληση ώστε να ενταχθούν σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο μεγάλο έκτασης έργο για τον εργαστηριακό εξοπλισμό των σχολείων αφενός σε ψηφιακό εξοπλισμό και αφετέρου σε εργαστηριακό των ΕΠΑΛ, όπου αρχικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν εκτός και καταφέραμε να την εντάξουμε.

Επίσης στην ίδια πρόσκληση ή σε αντίστοιχη που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, θα αφορά κατασκευή νέων σχολείων στην Περιφέρεια. Ο νομός μας απουσίαζε από την πρόσκληση αυτή το 2016 και ελπίζουμε όμως τώρα, ο δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης να είναι έτοιμος για να ενταχθεί το έργο της κατασκευής του δημοτικού σχολείου της Ν. Μανωλάδας.

Εγκρίναμε ένα ποσό 25.000 ευρώ για εξοπλισμό των σχολείων, θρανία, καρέκλες κλπ, μια κίνηση που είχε ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και είχε πολλά χρόνια να γίνει και θα έχει και συνέχεια.

Προσχολική εκπαίδευση και σχολικά γεύματα

Καθημερινά στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων χορηγούνται 2500 μερίδες σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε μαθητές δημοτικών και από την επόμενη σχολική χρονιά, θα αυξηθούν σε 3.500 μερίδες ημερησίως

Ερωτηθείς τέλος για το αν οι δήμοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής εκπαίδευσης, απάντησε ότι το αίτημα αυτό είναι αίτημα δεκαετιών της εκπαιδευτικής κοινότητας και το Υπουργείο Παιδείας το υλοποιεί τώρα και το νομοθετεί, αλλά επειδή δεν θέλουν να γίνει βιαστικά, θα πραγματοποιηθεί σε βάθος τριετίας και ανάλογα με την κατάσταση των υποδομών σε κάθε δήμο του νομού, θα προχωρήσουν σταδιακά και θα είναι προς όφελος όλων, καθώς σήμερα πολλά παιδιά δεν βρίσκουν θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ τα voucher θα συνεχιστούν κανονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
[/vc_column][/vc_row]
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
elliniko-odeio-pyrgou-ad
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
limeniko-tameio-katakolou-ad-new-2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ