FOLLOW US: facebook twitter

Γεωργιόπουλος για παρέλαση: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν…»

Ημερομηνία: 04-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

 

georgiopoulos-giorgos-2

«…αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις που δεν ευθυνόμαστε»

Του Γιάννη Σπυρούνη – jspirounis@gmail.com

Τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν την 25η Μαρτίου στον Πύργο, που οδήγησαν στην ματαίωση της παρέλασης των μαθητών και των τμημάτων του Στρατού και της Αεροπορίας, έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Μια ημέρα προτού παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Πύργου κ. Λιατσής, εφόσον δεν αναλάβει κάποιος υπεύθυνος την ευθύνη, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέλαβε το δικό του μερίδιο ευθύνης, αλλά με τα όσα είπε φαίνεται να αφήνει ένα μερίδιο ευθύνης στη δημοτική αρχή.

Ο κ. Γεωργιόπουλος χθες το πρωί στο περιθώριο της σύσκεψης για τη μεταφορά των μαθητών με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφέρθηκε στα γεγονότα της 25ης Μαρτίου και στις ευθύνες για την παρέλαση που δεν έγινε. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε ότι «η ματαίωση της παρέλασης και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε δημιούργησαν απολύτως δικαιολογημένα οργή και θυμό στους πολίτες του Πύργου και ιδιαίτερα στους γονείς που ήθελαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους και απαίτησαν εξηγήσεις. Έκρινα πως αυτό το δικαιολογημένο κλίμα δεν επέτρεπε να τοποθετηθεί κάποιος τις αμέσως επόμενες ημέρες και να ακουσθεί με νηφαλιότητα. Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο καθυστέρησα να μιλήσω ήταν γιατί θεώρησα πως πρώτα έπρεπε να συζητήσω το επίμαχο θέμα με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ένας τρίτος λόγος ήταν η ανάγκη πλήρους ενημέρωσης μου για τα συμβάντα, αφού ως γνωστόν παρευρισκόμουν στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στην Αμαλιάδα».

Η αιτία της καθυστέρησης

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιόπουλος περιέγραψε με χρόνους την καθυστέρηση που προκλήθηκε, η οποία κατά τον ίδιο ήταν 15 λεπτά. Κατά την γενική παραδοχή ήταν 30 λεπτά και αφορούσε στην προσέλευση του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού λόγω κόπωσης από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου όπου χοροστάτησε στην Επίσημη Δοξολογία για το Μνημείο Ηρώων για την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων. Είναι αλήθεια όμως πως η μετάθεση της δεξίωσης, που παραθέτει ο δήμαρχος Πύργου, στον ενδιάμεσο χρόνο με την παρέλαση για ύστερο χρόνο, θα κάλυπτε αυτή την καθυστέρηση που προέκυψε. Κάτι που όμως δεν έγινε.

Ο κ. Γεωργιόπουλος αιτιολόγησε τα όσα συνέβησαν ακριβώς έτσι. «Αυτό το οποίο κατά τη γνώμη μου δημιούργησε το όλο πρόβλημα ήταν πως δεν εκτιμήθηκε εκείνη τη στιγμή η ανάγκη ματαίωσης ή σε κάθε περίπτωση συντόμευσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης – δεξίωσης, αφού οι καιρικές συνθήκες προμήνυαν έντονη βροχόπτωση. Με αυτά τα δεδομένα, αν θεωρηθεί ότι ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας είχε την δυνατότητα ή έπρεπε να επιβάλει την ματαίωση μιας εκδήλωσης που τελείται στο χώρο του Δημαρχείου (και όχι σε χώρο της Περιφέρειας), παρουσία τόσων εκπροσώπων τοπικών θεσμών και φορέων, αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και το εννοούμε απολύτως. Νομίζω πως γνωρίζετε από τη μέχρι σήμερα παρουσία και πολιτεία μου στα δημόσια πράγματα της Ηλείας ότι δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από μισόλογα, τυπικές αρμοδιότητες και διαδικαστικά προσχήματα. Αντίθετα με πλήρη συνείδηση της πολιτικής μας ευθύνης – πέρα από τις αρμοδιότητες μας- έχουμε σταθεί αρωγοί στα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο νομός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. Και συμπλήρωσε πως «μια λάθος εκτίμηση ή γενικότερα ένα λάθος, μπορεί να φέρει το επόμενο. Από την στιγμή που δεν εκτιμήθηκαν εγκαίρως οι καιρικές συνθήκες και ή να ματαιωθεί η δεξίωση ή να συντομευθεί δραστικά, στο επόμενο διάστημα δημιουργείται σύγχυση και άγχος όταν ο χρόνος έχει παρέλθει. Σε αυτό το χρόνο οφείλαμε όλοι μας να υποδείξουμε ή να επιβάλουμε αυτό που έπρεπε να γίνει. Να σκεφτούμε όλοι αν ήταν εύκολο να επιβάλουμε σε χώρο που δεν είναι της Περιφέρειας και στις Αρχές του τόπου κάτι τέτοιο. Οι ευθύνες αναλογούν σε όσους αναλογούν και εμείς αναλαμβάνουμε την μεγαλύτερη». Πλέον στο πρόγραμμα των εορτασμών των εθνικών επετείων εξετάζεται αλλαγή του, ώστε η δεξίωση να πραγματοποιείται μετά την παρέλαση.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Ο κ. Γεωργιόπουλος όμως σχολίασε και όσα όλο αυτό το διάστημα είτε ακούστηκαν, είτε συζητήθηκαν, στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο από φορείς και την κοινωνία. «Πίσω από μικροπολιτικές του τύπου «δεν έχω την πολιτική αρμοδιότητα, δεν έχω το πρόσταγμα, το έχει κάποιος άλλος» όταν όλοι ξέρουμε πως γίνεται η δεξίωση, πως γίνεται η κατάθεση στεφάνων, με ποια τυπικότητα γίνεται η δοξολογία και πίσω από αυτό θέλουμε να αποσείσουμε ευθύνες, ας τις πάρει όλες η Περιφέρεια. Ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Δεν μπορώ να ξέρω τι προθέσεις είχε ο κάθε ένας στο μυαλό του, ούτε δικάζω προθέσεις. Λέω τα γεγονότα όπως μου μεταφέρθηκαν και σημασία έχει πως εκείνη τη στιγμή πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και δεν ελήφθησαν με τον τρόπο που έπρεπε». Και έκλεισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «…η ένταση στον Πύργο είχε να κάνει με δύο θέματα. Το ένα με την δικαιολογημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία ήθελε να πιστεύει ότι κάτι ενυπήρχε στο μυαλό κάποιων ανθρώπων σε σχέση με άλλα γεγονότα που πιέζουν την πόλη, αλλά σε σχέση με την παρέλαση και το δεύτερο, ότι έστω και την ύστατη ώρα δεν έγινε μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα. Και αυτό ήταν ένα δεύτερο λάθος ως αποτέλεσμα ενός πρώτου λάθους»…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος