FOLLOW US: facebook twitter

Β. Κόκκαλης: Εφικτές λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα

Ημερομηνία: 04-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Τι είπε στην περιοδεία του στην Ηλεία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης

Με το ενδιαφέρον του στραμμένο στα προβλήματα των αγροτών και των φορέων για τον πρωτογενή τομέα, ήρθε στην Ηλεία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό προσκεκλημένος από τη Ν.Ε. Ηλείας των ΑΝΕΛ και την Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας. Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Κτήμα Μερκούρη, τον ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και το Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό. Πέραν τις εθιμοτυπίας, συζήτησε για τα προβλήματα που έχει ο νομός στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και έδωσε απαντήσεις, όπου ήταν εφικτό. Σε όλες τις συναντήσεις συνοδευόταν από τα τοπικά στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Τάκη Τσιλιμίγκρα και τον πολιτευτή Νίκο Κατσαμπέρη.

«Υπάρχει διάθεση και πρόθεση…»

Σε μια συνολική τοποθέτησή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην περιοχή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι «… αυτή η Κυβέρνηση παρέλαβε σημαντικότατες παθογένειες στον αγροτικό τομέα. Παρέλαβε σημαντικότατα και τρομερά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Προσπαθούμε βήμα – βήμα αφουγκραζόμενοι τον κόσμο και ερχόμενοι σε επαφή σχεδόν καθημερινά με τη βάση του, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, να ανασυγκροτήσουμε παραγωγικά το συγκεκριμένο χώρο. Ο στόχος και το κριτήριο της ανασυγκρότησης του παραγωγικού τομέα είναι να στηριχθεί ο παραγωγός αγρότης, το νέο μοντέλο και όχι ο αγρότης των επιδοτήσεων.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, υπάρχει όμως εκτός από τη διάθεση και η πρόθεση του υπουργείου στην επίλυση αυτών, αλλά η πρόθεση και η διάθεση όλων των φορέων για μια εκτενή και διεξοδική συζήτηση όλων των προβλημάτων. Η πόρτα του υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε αγρότη ή κτηνοτρόφο του νομού Ηλείας». Σχολίασε δε, γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική, πως «…η χώρα το 2018 θα βγει από τα μνημόνια και πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα με στόχο την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους».

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και τα προβλήματα του νομού

Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν αυτό του ΕΛΓΑ. «Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ένα ζήτημα που μου τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την ένταξη και άλλων ασφαλιστικών κινδύνων στον κανονισμό, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κάλυψη. Όμως σημασία έχει για τους παραγωγούς η αξιοποίηση του καρπού και όχι η ζημιά. Για αυτό έχουν ξεκινήσει στο Υπουργείο συσκέψεις για ένα νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιχαλαζικής προστασία.

Έχει έρθει πλέον η ώρα να δούμε σοβαρά την πρόληψη, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας» είπε σχολιάζοντας πως στόχος του παραγωγού είναι η παραγωγή και όχι η ζημιά. Ο κ. Κόκκαλης αναγνώρισε τα προβλήματα στις αποζημιώσεις και την εξέφρασε πρόθεση του υπουργείου να βελτιωθούν οι χρόνοι καταβολής τους, ενώ για το θέμα των παραλίμνιων εκτάσεων επανέλαβε την προοπτική παράτασης στην υπάρχουσα κατάσταση για ένα χρόνο, ώστε μετά να οριστούν τα κριτήρια με προτεραιότητα τους τοπικούς καλλιεργητές, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών.

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο κ. Γεωργιόπουλος έθεσε και αυτός από την πλευρά του τα βασικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα για το αρδευτικό δίκτυο και τον εκσυγχρονισμό του, την αξιοποίηση των παραλίμνιων εκτάσεων προς όφελος των αγροτών, τα ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ και την ανανέωση του κανονισμού, αλλά και την στήριξη των νέων αγροτών μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και κυρίως των σχεδίων βελτίωσης. «Ο κ. Κόκκαλης μας έδωσε κάποιες απαντήσεις, αλλά αν δεν συνεχιστεί η διεκδίκηση τα προβλήματα θα παραμείνουν προβλήματα» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έθεσε το θέμα της στήριξης των νέων αγροτών με εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, χωρίς καθυστερήσεις  στην αξιολόγηση των αιτήσεων και τις ενστάσεις, ενώ ζήτησε ακόμα καλύτερη κατανομή στις Περιφέρειες.

Στον ΓΟΕΒ

Στα γραφεία του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού ο πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Φάμελος και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ ήταν παρόντες για να μεταφέρουν στον υφυπουργό τα τεράστια προβλήματα του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου, και την ανάγκη υπογειοποίησης και αναβάθμισης. Κάπου εκεί σημείωσαν πως πρώτα πρέπει να γίνουν αυτά και μετά να συζητηθεί η επέκταση του δικτύου Πηνειού προς την Αχαΐα. Παράλληλα ζητήθηκε η μείωση του κόστους λειτουργίας του φράγματος Αλφειού και τέθηκαν επί τάπητος τα μεγάλα χρέη σε ΔΕΗ (δύο εκατ. ευρώ) και σε ΙΚΑ (δύο εκατ. ευρώ), ζητώντας περισσότερες δόσεις. Τέλος ο κ. Φάμελος έθεσε και το θέμα της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού του οργανισμού, ζητώντας να περάσει στο υπουργείο, γιατί ήδη σήμερα εκκρεμούν αμοιβές 2,5 μηνών.

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να επεκταθεί στις 160 δόσεις η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και στις 120 ή το καλύτερο δυνατό σε ότι αφορά το ΙΚΑ. Για τις ζημιές στο δίκτυο που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα ζήτησε να στέλνονται τεχνικά δελτία για αυτές με το χαρακτήρα του επείγοντος, ώστε να δρομολογούνται άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος