FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: «Ύποπτη» χρονικά αναβολή δημοπράτησης της 4ης εργολαβίας!

Ημερομηνία: 26-09-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

olympia-odos2

Νέα καθυστέρηση για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος καθώς σήμερα ήταν να δημοπρατηθεί το τμήμα Βάρδα- Κυλλήνη αλλά… φευ!

– Το Υπουργείο Υποδομών επικαλείται «μη έγκαιρη συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού

– Άμεση αντίδραση Κατσιφάρα και Γεωργιόπουλου και συνέντευξη σήμερα του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας

Κυριολεκτικά στο  παρά πέντε, μια μόλις μέρα πριν τον διαγωνισμό, αναβλήθηκε  η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου,   4η εργολαβία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που αφορά το τμήμα Κυλλήνη-Βάρδα μήκους 9χλμ και κόστους 70εκ.ευρώ. Την απόφαση  υπέγραψε χθες το πρωί ο Δ.ντής Δ.Ο.Υ του Υπουργείου Υποδομών Δημήτρης Τασσιόπουλος και για την αναβολή της δημοπράτησης επικαλείται την «μη έγκαιρη συγκρότηση της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού». Πηγές του Υπουργείου Υποδομών,  αναφέρουν ότι δεν προσήλθε το Τεχνικό Επιμελητήριο με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Διαγωνισμού, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση και ο υφ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ημέρα διεξαγωγής της,  θα ανακοινωθεί σε… δεύτερο χρόνο και αυτός ο… δεύτερος χρόνος είναι που μας φοβίζει, γιατί δεν υπάρχει νέα ημερομηνία.

olympia-odos-dimopratisi

Ωστόσο, το  γεγονός της αναβολής της προγραμματισμένης δημοπράτησης της τέταρτης εργολαβίας του δρόμου Πάτρα- Πύργος, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών κυρίως για την χρονική συγκυρία που συνέβη, αφού μόλις σε χθεσινό δημοσίευμά της η Πρωινή, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την τύχη του έργου και πόσο αυτό μπορεί να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση Καλογρίτσα, αφού όπως είναι γνωστό στις τρεις πρώτες εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου, προσωρινός ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων του Ομίλου Καλογρίτσα! Έτσι, πριν αλέκτωρ λαλήσαι, ήρθε το κακό μαντάτο για την αναβολή της δημοπράτησης, που όσο καλόπιστοι κι αν είμαστε κι όσο  κι αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το πρόβλημα είναι όντως η μη έγκαιρη συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού, υπάρχουν πολλά μελανά και ασαφή σημεία στην όλη υπόθεση του αυτοκινητόδρομου που μας έχει ούτως ή άλλως ταλαιπωρήσει  λόγω της προϊστορίας του και το σημαντικότερο είναι ότι το έργο πάει ξανά πίσω. Γιατί με την 4η εργολαβία, θα είχε δημοπρατηθεί ο μισός αυτοκινητόδρομος και θα απέμεναν οι υπόλοιπες 4 εργολαβίες, ενώ το Υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμενόταν  η προκήρυξη της 5ης εργολαβίας, μέσα στον Οκτώβριο η προκήρυξη της 6ης εργολαβίας ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται η προκήρυξη της 7ης και 8ης εργολαβίας. Η νέα αυτή καθυστέρηση, αν δεν έρθουν και άλλα… χειρότερα προβλήματα χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών,, θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση το έργο.

Αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και πολιτική ηγεσία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναβολή της δημοπράτησης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην πολιτική ηγεσία της Ηλείας, αφού έτσι κι αλλιώς ο δρόμος Πάτρα-Πύργος εδώ και χρόνια με τις συνεχείς αναβολές, αποτελεί  «κόκκινο πανί» και για την τοπική κοινωνία και για τους τοπικούς φορείς.

Άμεση ήταν λοιπόν η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, που εκπέμπει  S.O.S για δρόμο ζητώντας “καθαρές κουβέντες” εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, ενώ φέρνει το όλο θέμα προς συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ οργισμένη ήταν και η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου που χθες είχε επαφές με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου διαμηνύοντας ότι μόνο αν γίνουν δύο δημοπρατήσεις εντός του Οκτωβρίου, θα πειστούμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις αναφορικά με την αναβολή της δημοπράτησης, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου με αναλυτικά στοιχεία.

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Κουτσούκος.

georgiopoulos

Γιώργος Γεωργιόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: «Σε αντιστάθμισμα της αναβολής να γίνουν δύο δημοπρατήσεις εντός του Οκτωβρίου»

Ειδικότερα ο κ. Γεωργιόπουλος κατόπιν των επαφών που είχε με το Υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση και αναμένουμε σήμερα την συνέχεια.
«Σε επικοινωνία που είχα σήμερα- σ.σ χθες- μετά την δυσμενή εξέλιξη της αναβολής της δημοπράτησης, με πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών, διεμήνυσα πως το ελάχιστο που μπορεί να μας πείσει ότι πίσω από την αναβολή δεν υποκρύπτονται τα πολιτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον μειοδότη των προηγούμενων δημοπρασιών, είναι η άμεση ανακοινωση από το Υπουργείο της δημοπράτησης δύο τμημάτων που θα διεξαχθούν μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Παράλληλα ζητάμε άμεση και σαφή, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ημερομηνία για τα άλλα τρία τμήματα. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην συνέντευξη τύπου την Τρίτη το μεσημέρι»

katsifaras

Εκτός ημερησίας συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης – «SOS» του Απ. Κατσιφάρα για την Πατρών – Πύργου
Μετά τη χθεσινή ατυχή εξέλιξη της αναβολής του διαγωνισμού για το Δ’ τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου (Βάρδα – Κυλλήνη), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας φέρνει εκτάκτως το θέμα προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης.
«Απαιτούμε καθαρές κουβέντες για το έργο. Είναι ενταγμένο σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο; Έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεγάλο έργο;
Γιατί αναβλήθηκε σήμερα ο διαγωνισμός;  Ποια είναι τα οριστικά χρονοδιαγράμματα για το σύνολο του έργου;»
και καταλήγει ο κ. Κατσιφάρας: «Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηλείας δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα. Πρέπει επιτέλους να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Καθαρές κουβέντες τώρα».

koutsoukos

Κουτσούκος: Μεθοδεύσεων και αυτοδιαψεύσεων συνέχεια η αναβολή της 4ης δημοπρασίας του Πάτρα – Πύργος

Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται τώρα ότι η ακύρωση, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, του δημοπρατημένου για την 30-3-2015 ενιαίου έργου «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος» υπήρξε αποτέλεσμα μιας μεθόδευσης σε βάρος των συμφερόντων του λαού της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.
Αποδεικνύεται πλέον, ότι η  κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες είχε στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και έθεσε εν αμφιβόλω  την υλοποίηση του έργου.
Η Κυβέρνηση και ο κ. Σπίρτζης προσωπικά έχουν επανειλημμένα αυτοδιαψευσθεί στα χρονοδιαγράμματα των δημοπρασιών που έχουν ανακοινώσει, καθώς με βάση το αρχικό (καθησυχαστικό) σχέδιο θα είχαν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις εντός του 2015.
Δυστυχώς το σίριαλ των αυτοδιαψεύσεων συνεχίζεται, καθώς παρά την τελευταία δέσμευση του κ. Σπίρτζη κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου  στη Βουλή, στις 29-08-2016, αναβλήθηκε και η 4η δημοπρασία με αίολες και προσχηματικές δικαιολογίες.
Προφανώς η ουσία της αναβολής αυτής σχετίζεται με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για την διαπλοκή Κυβέρνησης- Εργολάβων- Νέοκαναλαρχών.
Το ερώτημα όμως, τώρα που έχει γίνει φανερή η μεθόδευση της Κυβέρνησης, αφορά τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νόμου και το πολιτικό προσωπικό όλων των παρατάξεων (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ), για τον τρόπο που θα αντιδράσουν διεκδικώντας αυτό που είχαμε κατακτήσει και κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ