FOLLOW US: facebook twitter

Αρχαία Ολυμπία: Τίμησαν τους πρωταγωνιστές της Ολυμπιακής Φλόγας

Ημερομηνία: 23-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Εκδήλωση από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για Πρωθιέρεια, Ιέρειες και παλαιούς λαμπαδηδρόμους  

Πραγματικά συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο δημαρχείο της Ολυμπίας προς τιμήν της ομάδας της Τελετής Αφής. Η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας, οι ιέρειες και οι κούροι της τελετής ήταν εκεί, πλην της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, που απουσίασε για λόγους υγείας. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν και οι παλαιοί Λαμπαδηδρόμοι από την Ηλεία και την Ολυμπία, οι οποίοι είτε ως πρώτοι, είτε σε άλλη σειρά συμμετείχαν στις λαμπαδηδρομίες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που τελέστηκαν στην Αρχ. Ολυμπία από το 1964 έως το 1988.

Η γιορτή άνοιξε με τον Ολυμπιακό Ύμνο που ερμήνευσαν οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού. Σε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δεββές μαζί με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αρχ. Ολυμπίας Χάρη Σπηλιόπουλο. Χαιρετισμό απηύθυνε πριν τις βραβεύσεις ο δήμαρχος της πόλης Θύμιος Κοτζάς.

Από το δήμο Αρχ. Ολυμπίας τιμήθηκαν η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, η Εστιάδα Κατερίνα Παγιατάκη, ο συνθέτης Γιάννη Ψειμάδα, οι βοηθοί χορογράφου Αλεξάνδρα Νικολοπούλου και Αυγή Παναγιωτοπούλου, η συνοδός των Ιερειών Δήμητρα Σιδέρη και οι Ιέρειες, Νίκη Αποστολίδη, Ζάχαρη Αχιλλεοπούλου, Αφροδίτη Βερβανιώτη, Αθανασία Κακέτση, Μαρία Κακολύρη. Αφροδίτη Κορέτση Αναστασία Κώτσου, Ασπασία Λαιμού, Αθανασία Μούγιου, Φωτεινή Πασσά, Αίγλη Σαρλάνη, Νιόβη Σιγάλου, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Ιωάννα Στρατή Ευγενία Φωτοπούλου, Ευαγγελία Αργυρού, Αγγελική Βραχλιώτη, Ξανθή Γεωργίου, Γεωργία Γρίβα, Ισμήνη Λιαροπούλου, Μαρία Μουστάκα, και Αριστέα Σταφυλαράκη.

Οι κούροι Κώστας Βλαχογιάννης, Πέτρος Ιωάννου, Αναστάσης Λαουλάκος, Γιώργος Πατεράκης, Μάριος Σακκάς, Σπύρος Σωτηρόπουλος, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μάνος Τσεκούρας και ο Αμφιθαλής Παις- Γιώργος Παυλόπουλος (απουσίασε). Τις βραβεύσεις έκαναν ο δήμαρχος κ. Κοτζιάς, ο βουλευτής Ηλείας κ. Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας κ. Αηδόνης, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρέλλος.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο σκέλος της εκδήλωσης που αφορούσε την βράβευση των λαμπαδηδρόμων του παρελθόντος. Ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύτηκαν από βίντεο προερχόμενα από το αρχείο της ΕΡΤ, όπου άνθρωποι όπως ο Σάκης Καίσαρης ή η Τάσος Μπαχούρος, αντίκρισαν τους εαυτούς τους, πενήντα χρόνια πριν ως πρώτους λαμπαδηδρόμους. Οι παρόντες λαμπαδηδρόμοι (κάποιοι εκπροσωπήθηκαν από τους αδερφούς τους ή το γιο τους) μίλησαν για τη μοναδικότητα του συναισθήματος να πάρουν στα χέρια τους το φως της Ολυμπίας και να το μεταφέρουν στο ταξίδι του για τον κόσμο…

Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας τίμησε τους πρώτους λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1964 μέχρι και το 1988 και κυρίως ανθρώπους που κατάγονται από την Ολυμπιακή Γη. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν ο Διονύσιος (Σάκης) Καίσαρης (1964, Ίνσμπρουκ), ο Τάσος Μπαχούρος (1968, Γκρενόμπλ), ο Γιάννης Κιρκιλέσης (1972, Σαπόρο), ο Σπύρος Τζαβάρας (1976, Ίνσμπρουκ) ο Γιώργος Γκίκας (1980, Λέικ Πλάσιντ), ο Χαράλαμπος Καραλής και Σπήλια Σπηλιοπούλου – πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος στους Χειμερινούς (1984, Σαράγιεβο) και ο Στέλιος Μπίσμπας (1988 Κάλγκαρι) και οι λαμπαδηδρόμοι Λεωνίδας Βικάτος, Κώστας Βασιλάρας, Γιώργος Ντίκας, Ιωάννα Ευσταθοπούλου και Δημήτρης Παπαϊωάννου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος