FOLLOW US: facebook twitter

Αρχίζει η έκδοση 12.000 συντάξεων με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης

Ημερομηνία: 20-10-2017 | Συντάκτης:

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο ΕΦΚΑ να εκδίδει συντάξεις με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2017, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή ο διοικητής του υπερταμείου Θανάσης Μπακαλέξης.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 12.000 αιτήσεις οι οποίες εντάσσονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για την έκδοση των οποίων εκδόθηκε χθες νέα διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν. 4387/2016.

Το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζει θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης στους ενταχθέντες φορείς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Επιλογή διαδοχικού χρόνου ασφάλισης

Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος, η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τα έτη ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν έως 31/12/2016. Με το νόμο Κατρούγκαλου εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει το συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ για τη δραστηριότητα εκείνη που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσόμενου φορέα. Ρητά αναφέρεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν για τους φορείς με την υφιστάμενη μορφή που έχουν κατά την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ (π.χ. για τον τ. ΟΑΕΕ ως έχει και όχι για τους πρώην φορείς ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), (παρ. 6 εδάφιο α’ άρθρο 19 του Ν. 4387/2016).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος