FOLLOW US: facebook twitter

«Αρχή» με την περσινή τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ημερομηνία: 29-09-2016 | Συντάκτης:

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

«Φωτιά» βάζει από τη νέα χρονιά η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

– Ακόμα πιο λίγες παραγγελίες από πέρυσι προβλέπουν λόγω κρίσης οι Πρατηριούχοι

Περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου, να «φουλάρουν» τις δεξαμενές με πετρέλαιο θέρμανσης, στην ίδια περίπου τιμή με πέρυσι και πριν αυτή εκτοξευθεί από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έχουν τα νοικοκυριά. Η μόνη επιβάρυνση στην τιμή για την αρχή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά στις 15 Οκτώβρη, θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% οπότε και για την πρεμιέρα υπολογίζεται λίγο παραπάνω από τα 0,83 ευρώ το λίτρο.

Βέβαια, για όσους μπορέσουν να ανταποκριθούν, μιας και οι δαπάνες που έχουν να καλύψουν το επόμενο διάστημα (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, έμμεσοι φόροι κτλ) είναι ήδη δυσβάσταχτοι και όπως τονίζουν πρατηριούχοι της Ηλείας η κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να είναι ακόμα χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι…

stefanopoulos-xristos

«Για την αρχή, η τιμή διάθεσης θα επιβαρυνθεί μόνο με 1% επιπλέον λόγω αύξησης του ΦΠΑ και φυσικά ανάλογα με την τιμή του βαρελιού διεθνώς» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηρίων Υγρών Καύσιμων Ηλείας κ. Χρήστος Στεφανόπουλος και πρόσθεσε ότι μετά τη νέα χρονιά που προβλέπεται να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα η τιμή θα ανέβει αρκετά. «Δεν πιστεύουμε ότι φέτος θα αλλάξει κάτι. Κάθε χρόνο η αγορά πέφτει λόγω της οικονομικής κρίσης και ολοένα και λιγότεροι βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια τους. Όταν δεν έχουν … δραχμή στην τσέπη, θα προτιμήσουν να φάνε και όχι να αγοράσουν πετρέλαιο. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η τιμή στην αρχή της διάθεσης στις 15 Οκτώβρη και φυσικά και από τη νέα χρονιά που θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης».

dionisopoulos-iraklis

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, τόνισε πως θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Ηρακλής Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Πύργο και ξεκαθάρισε πως τα δημοσιεύματα που θέλουν την εκτόξευση της τιμής από τις 15 Οκτώβρη, εξαιτίας όπως λένε της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν είναι σωστά καθώς όπως έχουν ενημερωθεί, αυτό θα συμβεί από το 2017. «Ο νέος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, θα μπει από τη νέα χρονιά, έτσι τουλάχιστον έχει πει η κυβέρνηση, οπότε στις 15 Οκτώβρη που ξεκινά και επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Εκτιμάμε ότι και φέτος, η χρονιά θα είναι δύσκολη για όλους. Πέρυσι κλείσαμε με μειωμένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και με τον ίδιο τρόπο θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί και φέτος, και ενδεχομένως ακόμα χειρότερα…».

Εκτόξευση από του… χρόνου

Η νέα επιβάρυνση λοιπόν στην τιμή του πετρελαίου, προβλέπεται από τη νέα χρονιά.

Πέρυσι το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε κάνει πρεμιέρα στην αγορά με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Με το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ οι καταναλωτές θα δουν μια αύξηση στην τιμή περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11% δηλαδή στο 0,92 ευρώ το λίτρο. Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

«Για την αρχή, η τιμή διάθεσης θα επιβαρυνθεί μόνο με 1% επιπλέον λόγω αύξησης του ΦΠΑ και φυσικά ανάλογα με την τιμή του βαρελιού διεθνώς» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηρίων Υγρών Καύσιμων Ηλείας κ. Χρήστος Στεφανόπουλος.

«Πέρυσι κλείσαμε με μειωμένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και με τον ίδιο τρόπο θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί και φέτος, και ενδεχομένως ακόμα χειρότερα…» τόνισε ο κ. Ηρακλής Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων.

Περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου, να «φουλάρουν» τις δεξαμενές με πετρέλαιο θέρμανσης, στην ίδια περίπου τιμή με πέρυσι και πριν αυτή εκτοξευθεί από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έχουν τα νοικοκυριά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος