FOLLOW US: facebook twitter

Απόστολος Κατσιφάρας: Νέα κουλτούρα για τη μείωση τους κόστους παραγωγής

Ημερομηνία: 27-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στον πρωτογενή τομέα αναλύθηκαν σε βάθος κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κουλτούρας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, επωφελή για τον αγρότη-παραγωγό, ώστε να έχει βιώσιμες αγροτικές καλλιέργειες. «Η αγροτική παραγωγή είναι ο πιο δυναμικός παραγωγικός κλάδος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε τα μεγαλύτερα αρδευτικά δίκτυα. Σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, έχουμε το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαχειριστική λειτουργία. Εδώ χρειάζεται η παρέμβασή μας», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επισημαίνοντας τα υψηλά ενεργειακά κόστη που λειτουργούν επιβαρυντικά για τον πρωτογενή τομέα.

«Είναι ώρα να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα. Οι ενεργειακές κοινότητες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, επομένως να επωφεληθεί ο αγρότης-παραγωγός, ώστε να έχουμε βιώσιμες αγροτικές καλλιέργειες», πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, αναφέρθηκε στην τεράστια δυνατότητα παραγωγής πλούτου που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η μείωση του κόστους παραγωγής είναι μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί μεθοδική προσπάθεια: «Ενώνουμε δυνάμεις για να δώσουμε το φιλί της ζωής στον πρωτογενή τομέα».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όπως ήδη έχει επισημάνει με παλαιότερο ρεπορτάζ της η «ΥΧ», ότι η Ελλάδα, αν και κατάφερε να μειώσει τη χρήση της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή κατά το διάστημα 2009-2015, δεν προκάλεσε και τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αγρότες να συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερο για ενέργεια, ενώ καταναλώνουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος