FOLLOW US: facebook twitter

Αποκέντρωση με αποδείξεις!

Ημερομηνία: 12-12-2017 | Συντάκτης:
Στη Βάρδα κλήθηκε και ενημέρωσε για ευρωπαϊκά προγράμματα η Δντρια Διαχειριστικής, Μάγδα Πετροπούλου

 

Ήταν από τις πρώτες κατευθύνσεις που έδωσε για τον επιμελητηριακό θεσμό ο κ. Νικολούτσος

Έδωσαν τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους τοπικούς φορείς και την ευκαιρία ανάδειξης θεμάτων του επιχειρείν με ειδικά κάθε φορά χαρακτηριστικά…

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή της θητείας τους πολιτικές αποκέντρωσης σε ότι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό της, με συνεδριάσεις του Διοικητικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται και εκτός της έδρας της. Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα που αναδεικνύει το ενδιαφέρον του ΕΒΕ για την αναπτυξιακή στρατηγική της κάθε περιοχής του Νομού, έδωσε τη δυνατότητα ενός δημιουργικού πεδίου πρόσβασης στο διάλογο και την συνεργασία.

Έτσι οι τοπικοί φορείς, σε κάθε περιοχή που πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν ουσιαστικά με παρατηρήσεις και προτάσεις στα θέματα που απασχολούν την αγορά και τον δικό τους τόπο. Όλοι οι βασικοί άξονες ανάπτυξης παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς, ώστε η προοπτική ένταξης τους στο γενικό σχεδιασμό των διεκδικήσεων να είναι ίσης αξίας και σημασίας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, οι παραγωγικοί πόροι και η οργάνωση της τοπικής οικονομίας υπήρξαν σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τους παρευρισκόμενους στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις. Αυτό δρομολόγησε και την διοργάνωση διάφορων ενημερωτικών ημερίδων ή εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας περίτρανα το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για όλη την Ηλεία και την κάθε περιοχή χωριστά. Όμως άμεση ήταν και η παρέμβαση για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων της κάθε περιοχής και αφορούσαν τα θέματα των υποδομών, των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, της φορολογίας και κυρίως των καθημερινών προβλημάτων του επιχειρηματία και του επαγγελματία.

Ο καρπός της κάθε συνεδρίασης ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου ανάδειξης των κυριοτέρων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.

Αυτή η αποκεντρωμένη μορφή των συνεδριάσεων άνοιξε την πόρτα της άμεσης και ασφαλούς επικοινωνίας πολλών φορέων με την διοίκηση του ΕΒΕ, η οποία δεν παρέμεινε στα αποτελέσματα της όποιας συνεδρίασης, αλλά ήταν η αφετηρία και η επισφράγιση μια διαρκούς συνεργασίας με ορίζοντα πάντοτε το καλό του Νομού.

Συνεδριάσεις εκτός έδρας του ΕΒΕ με τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα  έγιναν στην Αμαλιάδα της Ανδρίτσαινας, την Βάρδα, το Βαρθολομιό, τη Ζαχάρω κ.λπ.

Στην Αμαλιάδα παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας.

Σημασία στις υποδομές

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Αμαλιάδα έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα στα μεγάλα έργα και στις υποδομές με στόχο την τουριστική ανάπτυξη του Νομού και κατ’ επέκτασην της επιχειρηματικότητας στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας και του Ηλειακού Κάμπου.

Η παρουσία μάλιστα και του Δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου δείχνει και την σημασία της συγκεκριμένης διαδικασίας, με τον τελευταίο να επικεντρώνεται στις προσπάθειες του ΕΒΕ για συντονισμό ενεργειών και στοχευμένες δράσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά τους επιχειρηματίες…

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος έβαλε στο τραπέζι πολλά και σημαντικά ανοιχτά ζητήματα για το Νομό, ενώ εκεί μπήκε και το θέμα της τουριστικής κατοικίας.

Στην  ίδια συνεδρίαση καθοριστική υπήρξε και η αναλυτικη εισήγηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας μέσω του Προέδρου του Νίκου Σαψάλη που έβαλε καίρια θέματα του εμπορικού κόσμου όπως το φορολογικό και ασφαλιστικό, το παρεμπόριο, η μείωση συντελεστών ΦΠΑ, η αδήλωτη εργασία κ.ά.

Σημαντικά ήταν και τα θέματα στην περιοχή Ζαχάρως

 

Σε προτεραιότητα τα δάνεια…

Ιδιαιτέρως ουσιαστικη υπήρξε η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕ και στη Ζαχάρω με τις αποκεντρωμένες δραστηριότητες του θεσμού, να αποκτούν έτσι, μια ξεχωριστή σημασία.

Εκεί, έγινε μια πολύωρη συζήτηση όπως και αναλυτική ενημέρωση για το μεγάλο θέμα των πυρόπληκτων δανείων, για το οποίο οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας,  υπήρξαν αλλά με έτοιμες και συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση.

Παράλληλα σημαντική αναφορά έγινε και στο μείζον ζήτημα – επίκαιρο της περιοχής για το Περιφερειακό Πάρκο, καθώς τονίσθηκε κυρίαρχα ότι η εφαρμογή του θα πλήξει την τοπική οικονομία.

Τόσο για αυτά όσο και για άλλα ειδικότερα θέματα της νότιας ηλείας βοήθησαν πολλαπλά με τις θέσεις και απόψεις τους, από τον εμπορικό κόσμο οι κ.κ. Κάππος και Κλημαντίρης.

Αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας

Το μήνυμα για την σύνδεση της βόρειας Ηλείας με τουρισμό και υποδομές σε πρωτογενή τομέα, έστειλε η διοίκηση του ΕΒΕ και στην απολύτως επιτυχημένη και, παρουσία αρκετών φορέων συνεδρίαση στη Βάρδα!

Εκεί μάλιστα διατυπώθηκε η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού δράσεων ενώ ετέθησαν και θέματα όπως η υγεία, ο σιδηρόδρομος και η Ολυμπία ……………

Στην ίδια συνεδρίαση παρευρέθηκε και η και Μάγδα Πετροπούλου, Δντρια Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η οποία ενημέρωσε για το ποια ακριβώς η Διαχειριστική από ποιους φορείς αποτελείται και ποιο ακριβώς είναι το έργο της στη βελτίωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Τόνισε την άρτια συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας και πως είναι στην διάθεση οποιουδήποτε επιχειρηματία νέου ή παλιού για ενημέρωση προγραμμάτων και οποιαδήποτε γενικά βοήθειας.

Χαρακτηριστική των προβλημάτων που επικρατουν ήταν εξ’ άλλου η τοποθέτηση του Παν. Χατζή από πλευράς εμπόρων που προέταξε το «αγκάθι» του παρεμπορίου, ενώ στα προγράμματα ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο δημ.  σύμβουλος και υποδ/τής του νοσοκομείου Γιάννης Λέντζας.

Από τις τοποθετήσεις εμπορικού κόσμου Αμαλιάδας.

 

Στήριξη νέων επιχειρήσεων

Την δρομολόγηση θεμάτων που αφορούν στην στήριξη και ανάδειξη της περιοχής αποφάσισε το Δ.Ε. του ΕΒΕ παρουσία των τοπικών φορέων και στην Ανδρίτσαινα. Ήταν μάλιστα (για συμβολικούς λόγους) και η πρώτη αποκεντρωμένη πρωτοβουλία της διοίκησης…

Τα μεγάλα προβλήματα για την ομαλή οδική πρόσβαση παρά την επιθυμία πολλών τουριστών να επισκεφθούν το Ναό Επικ. Απόλλωνα, με τον παραποτάμιο δρόμο να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμμότητα, αλλά και η ανάγκη να γίνει λειτουργικό το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας και να εξυπηρετεί κατοίκους και επισκέπτες αποτέλεσαν βασικούς άξονες στη συζήτηση.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, έγινε λόγος για τις κινήσεις του Επιμελητηρίου, σχετικά με την στήριξη νέων επιχειρήσεων και γενικότερα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανδρίτσαινα, κάτι που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και την προώθηση προϊόντων σε νέες φόρμες όπως στα «Fansy foods» κ.λπ.

Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πρόσβαση του επιχειρ. κόσμου της Ανδρίτσαινας με εύκολο τρόπο από παντού, ώστε να αντιμετωπίζεται με σύγχρονες και σύντομες διαδικασίες, η ενημέρωση και διευκόλυνσή τους.

Hχηρή παρουσία ξενοδόχων στο Βαρθολομιό…

 

«Έδειξαν το δρόμο…»

Ο τουρισμός υπήρξε κυρίαρχο θέμα και στη συνέδριαση του Δ.Σ. στο Βαρθολομιό. Συνδυάστηκε μάλιστα με το θέμα του αποτελεσματικό τρόπου προβολής τουρ. επιχειρήσεων αλλά και προϊόντων του τόπου.

Σημαντική εδώ η αναφορά με θέσεις και προτάσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Κλάδου, οι οποίοι με την εμπειρία τους και την μέχρι τώρα ερευνητική δουλειά, τους «έδειξαν το δρόμο» για συγκροτημένες παρεμβάσεις και από τον Επιμελητηριακό θεσμό. Την διαδικασία τέλος τίμησε και η Αυτοδιοίκηση καθώς έγινε συζήτηση και για τα υπόλοιπα θέματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος