FOLLOW US: facebook twitter

Αποζημιώσεις εδώ και τώρα…

Ημερομηνία: 17-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

apostolou-autopsia2

Κοινό αίτημα αγροτών, δήμων, νομού και Περιφέρειας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου που βρέθηκε χθες στην Ηλεία

Φειδωλός στις δεσμεύσεις του ο Υπουργός – Προχωρούν πρώτα με τον ΕΛΓΑ, έπονται ΠΣΕΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία με… εμπόδιο το χρόνο!

apostolou-autopsia7

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την Ηλεία, ζήτησαν όλοι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, που χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στο νομό για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να ακούσει τις απόψεις πολιτών και φορέων. Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, επισκέφθηκε τη Μανωλάδα, το Βαρθολομιό και τα Λεχαινά, βρέθηκε στην καρδιά της καταστροφής και αναγνώρισε το μέγεθός της. Ωστόσο υπήρξε φειδωλός στις δεσμεύσεις του σε ότι αφορά τους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεων, δείχνοντας πως δεν μπορεί η Πολιτεία να επιταχύνει τις διαδικασίες. Από την άλλη μίλησε για αποζημίωση καλλιέργειών, υποδομών, αλλά και απολεσθέντος αγροτικού εισοδήματος σε βάθος χρόνου, λόγω της θεομηνίας. Προήδρευσε σε δύο συσκέψεις στα δημοτικά καταστήματα Βαρθολομιού και Λεχαινών και άκουσε προσεκτικά τα όσα ανέφεραν οι παριστάμενοι.

apostolou-autopsia5

Φειδωλός ο Αποστόλου στις δηλώσεις του

Τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών είναι αυτά που αποτελούν το μέγιστο εμπόδιο της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες άμεσα. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο στις τοποθετήσεις του στις δύο συσκέψεις όσο και στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Και μπορεί να δήλωσε πως πρέπει να στηριχθούν οι πληγέντες, όμως αν δεν υπάρξει ροή χρήματος γρήγορα, όλα θα χαθούν…

«Από την πρώτη εικόνα της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, συζητήσαμε στη σύσκεψη τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το σύνολο των ζημιών του αγροτικού χώρου στην Ηλεία. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι επειδή και οι καλλιέργειες αποτελούν ένα ξεχωριστό τομέα για την Ελλάδα δεδομένου και των εξαγωγικών δυνατοτήτων που έχουν αλλά και το φαινόμενο που τις έπληξε είναι κάτι που δεν μπορούμε να «φορτώσουμε» στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ούτε κάπου αλλού, εμείς από την δική μας πλευρά δεσμευτήκαμε απέναντι στους φορείς και βεβαίως στους αγρότες, ότι όσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και στο κομμάτι αυτό έχοντας ως εργαλεία τον ΕΛΓΑ, τα ΠΣΕΑ, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που μας δίνει την δυνατότητα να αποκαθιστούμε ζημιές καλύπτοντας 100% το σύνολο των δαπανών και βεβαίως το κομμάτι της απώλειας εισοδήματος μέσα από διαδικασίες de minimis, που έχουν σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα προσπαθήσουμε όλο αυτό το κομμάτι να το καλύψουμε διερευνώντας επιπλέον δυνατότητες και μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ εφόσον η ζημιά έχει ένα ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν ξέρουμε τα δεδομένα σε επίπεδο εθνικού και περιφερειακού ΑΕΠ» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου.

apostolou-autopsia3Οι επί μέρους αποζημιώσεις

Μιλώντας επιμέρους για τους τρόπους αποζημιώσεων εξήγησε ότι «…για τις ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες. Μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρησή τους, ακολουθεί η καταβολή τους. Αυτό που αφορά διεκδικήσεις μέσω ΠΣΕΑ ή κάλυψη μέσω προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, αντιλαμβάνεστε ότι απαιτούν χρόνο, για τα ΠΣΕΑ έχει συντομεύσει πλέον ο χρόνος. Οπωσδήποτε χρειάζεται χρόνος για να υποβληθεί, να εξεταστεί και να εγκριθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά ακολουθεί η δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού για να φανεί να επιτρέπει την κάλυψη, αυτές οι διαδικασίες θα πάνε από την επόμενη χρονιά».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ναι μεν θα υπάρξει πίεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά κάποια χρονικά όρια είναι αξεπέραστα εμπόδια. «Το να πω αυτή την ώρα ότι θα καλυφθούν οι ζημιές στα θερμοκήπια σε 15 ημέρες δεν θα ήμουν σοβαρός υπουργός. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες, απαιτούν χρόνο. Είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε την κατάσταση αλλά κάποια όρια δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για απώλεια εισοδήματος, αν δεν ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία. Ξέρουμε τις δυσκολίες αλλά… Μέσω ΕΛΓΑ θα αντιμετωπιστούν πολλά θέματα. Θα γίνουν συσχετισμοί με τα εισοδήματα των προηγούμενων χρόνων και θα έχουμε αποτέλεσμα» κατέληξε.

apostolou-autopsia4

Κατσιφάρας: Άμεσες λύσεις στο 100%

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σχολίασε από την πλευρά του πως «οι ζημιές είναι εκτεταμένες και πάρα πολύ σοβαρές. Οι λύσεις πρέπει να είναι γρήγορες, άμεσες και να καλυφθεί στο 100% η απώλεια και του εισοδήματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα της άμεσης αποκατάστασης των υποδομών στους αγρότες. Δεν είναι εύκολες οι λύσεις, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Πρέπει γρήγορα και άμεσα η κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο με χρονοδιαγράμματα για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και την αντικατάσταση του πάγιου κεφαλαίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι εδώ είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής, η καρδιά της μη επιδοτούμενης γεωργίας, η καρδιά των νέων καινοτόμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό πρέπει να προστατέψουμε, δηλαδή παραγωγή, υποδομές και αγρότες…».

apostolou-autopsia6

Πρόταση Καστρινού

Καυστικός ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός ζήτησε άμεση λύση στα προβλήματα και άμεσες αποζημιώσεις, λέγοντας πως όλα μπορούν να γίνουν με πολιτικές αποφάσεις. «Σήμερα ο υπουργός ήρθε ως κυβερνητικός και όχι ως αντιπολιτευόμενος στις εύκολες κουβέντες. Τα προβλήματα είναι τραγικά και εμείς ζητάμε λύση. Όταν λέμε για αλλαγές σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή αποζημιώσεις θέλουμε την έγκριση της ΕΕ, να δούμε τον προϋπολογισμό, τις δημοσιονομικές δαπάνες, τι περισσεύει από τα μνημόνια και δεν μιλάμε για λιγότερο διάστημα στους έξι με εφτά μήνες, που εύχομαι να είναι έτσι γιατί θα είναι διαφορετικά. Κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εδώ πεθαίνουν. Εμείς προτείνουμε τα εξής: Όπως ο κ. Πρωθυπουργός πήγε πάνω από τη Θάσο με το αεροπλάνο και κοίταγε τη μεγάλη καταστροφή, εδώ η αιτία είναι διαφορετική, η καταστροφή είναι το ίδιο μεγάλη. Θέλουμε είτε από τα 246 εκατ. ευρώ των τεσσάρων αδειών που είναι πολυδιαφημισμένα να δοθεί ένα άμεσο ποσό αποζημίωσης για τα μη ασφαλισμένα και όχι μόνο και κατά δεύτερο, οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ να μπουν ενεχυρίαση και με πολιτική απόφαση να γίνει άμεση καταβολή. Η κουβέντα που έγινε ότι θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής με βρίσκει κάθετα αντίθετο γιατί όπως στη Βουλή τους δίνει χρονοδιάγραμμα ότι θα περάσουν σε τόσες ημέρες 55 μνημόνια, θα θέλαμε και εμείς καθαρές κουβέντες ότι σε ένα μήνα τελειώνει η καταγραφή και αυτά θα είναι τα χρήματα που θα πάρετε ή δεν θα πάρετε. Δεν μιλάω κομματικά, αλλά οι βασάνηδες που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα πρέπει να δούμε πως θα ζήσουν. Τα «θα τα συζητήσουμε αλλού», εμένα δεν με καλύπτουν» είπε χαρακτηριστικά.

apostolou-autopsia1Μοράντ: Όχι μετά θάνατον

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καστρινό, λέγοντας πως μετά θάνατον οι αποζημιώσεις είναι περιττές, θέλοντας να δείξει πως απαιτείται ταχύτητα. «Σήμερα μπορεί να μην είδατε μεγάλη αντίδραση από τους αγρότες. Γιατί πιστεύουν σε ένα πράγμα. Ότι σήμερα ήρθατε για να δώσετε λύσεις και όχι μόνο υποσχέσεις. Θέλουμε άμεση αποζημίωση και όχι αποζημίωση μετά θάνατόν. Οι αγρότες ξεκινούν να φυτέψουν για τη νέα σεζόν. Πως θα το κάνουν και με τι αυτό; Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα πάρουν μήνες, από τα ΠΣΕΑ πολύ χρόνο. Όλο αυτό θέλει γενναία πολιτική απόφαση. Χορτάσαμε από λόγια και υποσχέσεις. Αυτή τη φορά θα βρεθεί η λύση. Όλος ο πολιτικός κόσμος θέλει να βοηθήσει τους αγρότες. Τα είδατε με τα μάτια σας. Οι αγρότες δεν είχαν τη δύναμη να σταθούν και να μιλήσουν. Χρόνια δουλειάς καταστράφηκαν σε λίγα λεπτά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Όπως ήταν πρωτοφανής η καταστροφή έτσι και η απόφαση σας θα πρέπει να φέρει πάλι την άνοιξη… Να φέρει τους αγρότες εκεί που ήταν, να σταθούν στα πόδια τους ξανά…» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Αποστόλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος