FOLLOW US: facebook twitter

Απειλητική η πλαγιά πάνω από το δρόμο Μακρίσια-Φράγμα

Ημερομηνία: 13-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Μετά την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου

Τα πρώτα φαινόμενα κατολισθήσεων παρουσιάστηκαν στο δρόμο Μακρισίων – Φράγματος Αλφειού κοντά στα όρια των δήμων Πύργου και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά καθώς η πλαγιά πάνω από το δρόμο απογυμνώθηκε μετά την πυρκαγιά που έκαψε δεκάδες στρέμματα στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι. Ένας βράχος μάλιστα κρέμεται απειλητικά πάνω από το δρόμο, ενώ η κλίση σε πολλά σημεία αγγίζει το 100% με τους βράχους να βρίσκονται κάθετα πάνω από το δρόμο.

Όπως τόνισε ο δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής, «…μετά την πυρκαγιά στο φράγμα του Αλφειού το καλοκαίρι, παρατηρούμε λόγω της απότομης κλίσης μια διάβρωση του εδάφους και έχουμε πρόβλημα κατολίσθησης βράχων προς το δρόμο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους διερχόμενους. Λόγω και των καιρικών συνθηκών με τις πολλές βροχές ενδέχεται να έχουμε προβλήματα. Ήδη έχουμε επικοινωνία με το δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και έβαλε τα μηχανήματα να καθαρίσουν το δρόμο και θέλουμε σε συνεργασία με το δήμο Πύργου, γιατί εκεί ανήκει η Αλφειούσα, κατά την άποψή μου να βάλουμε έστω ένα πλέγμα ως πρώτη κίνηση, ανάντι του δρόμου, σε ένα ύψος για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ότι από τα βράχια πέφτει κάτω, γιατί ότι πέφτει είναι επικίνδυνο. Να κρατηθούν με κόντρα στους κορμούς των δέντρων για να αντέξει έως ότου γίνει η φυσική αναγέννηση, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Η περίοδος στο τέλος σεζόν τα οικονομία είναι περιορισμένα, δεν ξέρω αν ο δήμος Πύργου μπορεί να διαθέσει κάποια χρήματα, για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα στο δρόμο που είναι επαρχιακός».

Όμως είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη περιοχή παρουσίαζε προβλήματα και στο παρελθόν πριν το πέρασμα της πυρκαγιάς, καθώς τα εδάφη υποχωρούσαν συχνά στο ίδιο περίπου σημείο. Πλέον απογυμνωμένη η πλαγιά δεν μπορεί να αντέξει, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις.

«Έχει προβλήματα από το παρελθόν το σημείο, το έδαφος είναι γυμνό δεν υπάρχει εκεί βλάστηση. Όσο περνά ο καιρός μετά την ξηρασία, το έδαφος μόλις ποτιστεί καλά θα έχουμε πρόβλημα με τους βράχους. Ο δρόμος είναι σημαντικός γιατί οδηγεί στην Ολυμπία. Πρέπει όλοι μαζί να το δούμε οι δήμοι και η Περιφέρεια σε συνεργασία μαζί μας να δούμε το πρόβλημα. Και στο παρελθόν είχαμε ανάλογα φαινόμενα λόγω κλίσης» σχολίασε ο δασάρχης Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος