FOLLOW US: facebook twitter

Απέκτησαν βιωματικές εμπειρίες στην εργασία

Ημερομηνία: 02-12-2016 | Συντάκτης:

eeg-latseio

Μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου σε επιχειρήσεις της πόλης

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου, στο πλαίσιο της διασύνδεσης του σχολείου με την επαγγελματική εκπαίδευση και τον κόσμο της εργασίας, πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες διδακτικές δράσεις σε ποικίλους φορείς της πόλης του Πύργου. Η επιλογή των δράσεων και των συγκεκριμένων φορέων καθορίστηκε από τα επαγγελματικά εργαστήρια που παρακολουθούν οι μαθητές κατά τη φοίτησή τους, τα οποία τους προετοιμάζουν για τη μελλοντική τους επαγγελματική απασχόληση, παρέχοντας τις απαραίτητες προ-επαγγελματικές δεξιότητες. Στόχος των δραστηριοτήτων αυτών είναι η απόκτηση γνώσεων μέσω βιωματικών εμπειριών, η καλλιέργεια και ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η ενθάρρυνση για τη λήψη πρωτοβουλιών και η εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, που δε μεταδίδονται μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας αλλά κυρίως μέσα στην ίδια τη ζωή και την κοινωνία.

eeg-promotion-travel

Στις προγραμματισμένες επισκέψεις συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερεις ομάδες και επισκέφθηκαν δύο ξενοδοχεία της πόλης, ένα τουριστικό γραφείο και μια καφετέρια, ενώ μια ομάδα στην οποία συμπεριλαμβανόταν ένας μαθητής που κινείται με αμαξίδιο, κατέγραψε τα καίρια μη προσβάσιμα σημεία της πόλης, με σκοπό να αναδειχθούν και να επιλυθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

eeg-marily

Σε ξενοδοχεία, τουριστικό γραφείο και κεφετέρια

Στην πρώτη ομάδα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους των ξενοδοχείων και γνώρισαν τις ειδικότητες των εργαζομένων στις μονάδες. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης, τακτοποίησαν τα δωμάτια με την καθοδήγηση και τη βοήθεια της καμαριέρας, ενώ συμμετείχαν και στη διαδικασία της προετοιμασίας του πρωινού. Διαπίστωσαν ότι στον τομέα της υποδοχής ενός από τα ξενοδοχεία εργάζεται άτομο με απώλεια όρασης, ο κ. Σωτήρης, ο οποίος πέρασε το δικό του μήνυμα ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο στην εργασία και συμβούλευσε τους μαθητές να αντιμετωπίσουν με θάρρος την κάθε δυσκολία.

eeg-pantheon

Στη δεύτερη ομάδα, η υπεύθυνη του τουριστικού γραφείου εξήγησε στους μαθητές του σχολείου τη σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη συνέχεια τους περιέγραψε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κράτησης των εισιτηρίων.

eeg-katagrafi

Στην τρίτη ομάδα, οι μαθητές του σχολείου ανέλαβαν, με τη βοήθεια του προσωπικού, τη λήψη και τη διεκπεραίωση παραγγελιών και πληρωμών, με σκοπό την εξοικείωσή τους με το χώρο της εστίασης και την αγορά εργασίας γενικότερα.

eeg-kamarieres

Στην τέταρτη ομάδα, οι μαθητές προέβησαν σε έλεγχο και καταγραφή της προσβασιμότητας δημοσίων υπηρεσιών, κοινόχρηστων χώρων και οργανισμών. Αποτελέσματα και διαπιστώσεις παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα στον άμισθο σύμβουλο του Δήμου Πύργου για θέματα αναπηρίας, κ. Γ. Παπανικολόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι η περιορισμένη προσβασιμότητα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των ΑμεΑ.

eeg-eparxeion

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμμετείχαν ενεργά και διεκπεραίωσαν με επιτυχία όλες τις δραστηριότητες που τους ανατέθηκαν. Οι δράσεις αυτές ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας των φορέων με το σχολείο, τόσο για την κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών, όσο και για την παροχή δυνατοτήτων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Για να ανοίξει όμως αυτός ο δρόμος, θα πρέπει οι μαθητές να κατακτήσουν τις ανάλογες γνώσεις και να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες σε αντίστοιχους χώρους εργασίας. Η σχολική ζωή κρίνεται αναγκαίο να οργανώνεται πάνω σε κοινωνική βάση, όπου το σχολείο θα μετατρέπεται σε χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, συναναστροφής και ενεργούς συμμετοχής, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πλαισίωσης του σχολείου στον κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό της πόλης.

eeg-eparxeio-oloi

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν θερμά τα ξενοδοχεία «ΠΑΝΘΕΟΝ» και «MARILY» στον Πύργο, το τουριστικό γραφείο «PROMOTION HELLAS TRAVEL», την καφετέρια «ΕΠΑΡΧΕΙΟΝ», το Δήμαρχο Πύργου κ. Γ. Λιατσή, τον κ. Γ. Παπανικολόπουλο και όλους τους εργαζομένους στο Δημαρχείο Πύργου και τους οδηγούς των ταξί και των λεωφορείων που μετέφεραν τους μαθητές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος