FOLLOW US: facebook twitter

«Αντιμετωπίσαμε την κρίση με ορθή κρίση»

Ημερομηνία: 10-12-2017 | Συντάκτης:

του Κώστα Λεβέντη

Από το 2009, η Ελλάδα μπήκε σε υφεσιακή πορεία. Από το 2011, όμως, η πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, γιγαντώθηκε και ειδικά στην, απροετοίμαστη και χτυπημένη από φυσικές καταστροφές, Ηλεία, απέκτησε διαστάσεις απειλής για την ύπαρξή μας.

Σχεδόν το μισό ΑΕΠ της περιοχής χάθηκε και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας μας, οπως ο εμπορικός, η παροχή υπηρεσιών  η μεταποίησηκαι οι κατασκευές ( που χτυπήθηκαν αλύπητα και χάθηκε σημαντική τεχνογνωσία )βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού. Απέναντι σε ένα εχθρικό και «πτωχευμένο» τραπεζικό σύστημα, απέναντι στην Κρατική αμηχανία και την διαρκή υπερφορολόγηση, απέναντι σε χρόνια ελλείμματα αναπτυξιακών υποδομών.

Εμείς, σαν διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας, αναλάβαμε ευθύνη στην καρδιά της κρίσης. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το «κούρεμα» του ταμείου μας κατά 600.000 ευρώ, λόγω PSI. Πολλοί  συνάδελφοι δε μπορούσαν να καλύψουν ούτε τη συνδρομή τους.

Τότε, πήραμε την απόφαση να μη μείνουμε θεατές, αλλά να δικαιώσουμε την επιλογή των συναδέλφων και να τεθούμε επικεφαλείς της μάχης για την ανάκαμψη.

Εξορθολογίσαμε το σύνολο των δαπανών λειτουργίας του Επιμελητηρίου,

Αναδιοργανώσαμε τη δομή του και το μετατρέψαμε σε ανοιχτή συμβουλευτική πύλη και συμπαραστάτη του επαγγελματία και του επιχειρηματία.

Αναπληρώσαμε σε ικανοποιητικοβαθμότις απώλειες του PSI με έσοδα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το INTERREG για να συνεχίσουμε ΜΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, τη δράση μας.

Υποστηρίξαμε αποφασιστικά την προβολή των τοπικών προϊόντων μας με συμμετοχή σε εκθέσεις και, μέσα από ημερίδες, άρθρα, συμμετοχή στην Κεντρική Διοίκηση της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας , εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή της Ηλείας.

Σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης σε θέματα τουριστικής προβολής και υποστήριξης της τοπικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων και της μεταποίησης.

Το πιο βασικό; ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ» ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ (που είχαν δοθεί πριν την κρίση λόγω των σεισμών και των φονικών πυρκαγιών) και ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ.

Φίλες και φίλοι,

Το Επιμελητήριο δεν είναι ένα ακόμα συνδικαλιστικό όργανο.

Είμαστε ο σύμμαχος και ο σύμβουλος ΟΛΩΝ των μελών, χωρίς διακρίσεις.

Έτσι αντιληφθήκαμε το ρόλο μας, έτσι θα συνεχίσουμε, μέχρι να αποκτήσει η ΗΛΕΙΑ στρατηγικές υποδομές μεταφορών και ειδικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα την βγάλει από την τελευταία θέση στον πίνακα του κατα κεφαλή  εισοδήματος.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΕΡΓΑΤΕΣ» ΜΕ ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ, ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ, ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΕ ΟΛΟΥΣ.

 

*Ο Κώστας Λεβέντης είναι αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας. Είναι υποψήφιος στο ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ με επικεφαλής τον Κώστα Νικολούτσο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος