FOLLOW US: facebook twitter

Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Ημερομηνία: 02-11-2016 | Συντάκτης:

antigripiko-emvolio

Συστάσεις από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Kάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας.

Η πρόληψη εκτός από τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων κλπ.) επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με τον εμβολιασμό. Το αντιγριππικό εμβόλιο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Επισημαίνεται  ότι, στα παιδιά χορηγείται  μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Παρότι ο  αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται  σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν), είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου υπενθυμίζουμε ότι είναι οι εξής:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  1. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τουςπαρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

– Μεταμόσχευση οργάνων

– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

–    Χρόνια νεφροπάθεια.

  1.    Νευρομυϊκά νοσήματα
  2.    Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  3.    Λεχωϊδες
  4.     Θηλάζουσες
  5.    Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερης των 40% Kg/m2
  6.    Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό  κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  7.  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  8. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος