FOLLOW US: facebook twitter

ΑΝΤΙΓΟΝΗ με πανσέληνο απόψε στην Ήλιδα

Ημερομηνία: 18-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

antigoni5

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας υποδέχεται την πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου

  • Της παράστασης θα προηγηθεί αφιέρωμα στην αείμνηστη τραγωδό Άννα Συνοδινού

antigoni4

Την πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Ηλείοι απόψε το βράδυ, κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, στο θέατρο της Ήλιδας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.  Της θεατρικής παράστασης, θα προηγηθεί ένα μικρό αφιέρωμα στην αείμνηστη μεγάλη τραγωδό και ηθοποιό Άννα Συνοδινού από τον δήμο Ήλιδας και το Φεστιβάλ, για την καλλιτεχνική της πορεία και την σπουδαία διαδρομή της στο θέατρο και την αρχαία τραγωδία, σημειώνοντας ότι η Άννα Συνοδινού έχει παίξει και στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας.

Αναφορικά με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ο  Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

antigoni1

Η περίληψη του έργου

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

antigoni3

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης,  Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης, Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης

Φωτογράφος  παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος