FOLLOW US: facebook twitter

Ανταρκτική: Οι πάγοι λιώνουν με τριπλάσια ταχύτητα τα τελευταία πέντε χρόνια

Ημερομηνία: 14-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Συναγερμός σήμανε στην επιστημονική κοινότητα από το αποτέλεσμα έρευνας που δείχνει ότι το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική έχει… πατήσει γκάζι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν σε δύο διαφορετικές εκθέσεις ότι την τελευταία πενταετία ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική έχει τριπλασιαστεί με την αύξηση της στάθμης του νερού που θα προκαλέσει να έχει καταστροφικές συνέπειες για αρκετές πόλεις – κυρίως παραθάλασσιες – σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρτεται στη δεύτερη έκθεση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέσα στα επόμενα χρόνια, το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της στάθμης του νερού κατά 25 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς αν δεν ανακοπεί η πορεία αυτή, τότε θα υπάρξει οριστική κατάρρευση του δυτικού τμήματος πάγου της Ανταρκτικής που θα προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 3,5 μέτρα!

Timelapse shows Antarctic ice shelf collapse after battering from waves

Ενδεικτικό της ανησυχίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν τον όρο «εκπληκτικό» για το ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική. «Οι κυβερνήσεις στις οποίες έχουμε εμπιστευτεί την προστασία των παραθαλάσσιων πόλεων θα πρέπει να ανησυχήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μιας εκ των δύο ερευνητικών ομάδων καθηγητής Άντριου Σέπαρντ από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

Σύμφωνα με την έκθεση στην οποία συμμετείχαν 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς μέχρι το 2012 η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική ήταν της τάξης των 76 δισεκατομμυρίων τόνων ανά έτος – 2 χιλιοστά αύξηση στη στάθμη της θάλασσας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, η οι απώλειες έχουν φτάσει στους 219 τόνους πάγου ανά έτος – 6 χιλιοστά αύξηση στη στάθμη της θάλασσας.

«Ορισμένες από τις αλλαγές στην Ανταρκτική είναι χωρίς επιστροφή αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να σταματήσουμε ή να αναστρέψουμε» προσπάθησαν να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας οι επιστήμονες.

Γι’ αυτό και απευθύνουν έκκληση για διεθνή συνεργασία και λήψη μέτρων καλώντας τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι «η ζημιά στην Ανταρκτική θα προκαλέσει προβλήματα παντού».

Πηγή: aftodioikisi.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος