FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτό παράθυρο από Τσίπρα για μη μείωση συντάξεων

Ημερομηνία: 27-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Παράθυρο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις στις αρχές του 2019 άφησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

Ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

«Είναι ενδιαφέρον το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης».

Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. «Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος», δήλωσε. Όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός δήλωσε σίγουρος ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας χωρίς προβλήματα. Σημείωσε δε ότι «ίσως και να είναι μια εξέλιξη που θα μας βγει σε καλό».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος