FOLLOW US: facebook twitter

«Ανοίξτε την αγκαλιά σας για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα». Το βίντεο της κυβέρνησης για την αναδοχή και η ανάρτηση Τσίπρα

Ημερομηνία: 29-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με αφορμή τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή, στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter αναρτήθηκε ένα βίντεο το οποίο έρχεται να ενημερώσει αλλά και να παρακινήσει τους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν την φροντίδα ενός παιδιου.

Στο σχετικό σχόλιο, για το βίντεο που φέρει τον τίτλο «Ανοίξτε την αγκαλιά σας για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γράφει: «Θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν για την αναδοχή. Είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αλληλεγγύης που θα αποζημιώνει τον ανάδοχο για όλη του τη ζωή».

Στο βίντεο, διάρκειας περίπου τριών λεπτών ένας ενήλικας, ο Θοδωρής Ντάνος ο οποίος έζησε σε ανάδοχη οικογένεια από τα 6 του χρόνια μέχρι την ηλικία των 25 ετών μοιράζεται την εμπειρία του αλλά και μια ανάδοχη μητέρα η οποία παροτρύνει άτομα που είτε έχουν ήδη ένα δικός τους παιδί είτε όχι, να τολμήσουν να γίνουν ανάδοχοι λέγοντας «η αγάπη που θα τους δώσει είναι μοναδική».

Επίσης εμφανίζονται η ανπλ.Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύσης, Θεανώ Φωτίου η οποία κάνει λόγο για μια τραγωδία που ήθελε «τα παιδιά μέσα στα ιδρύματα «Ανοίξτε την αγκαλιά σας για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και από την άλλη να υπάρχουν αγκαλιές γονιών που δεν γεμίζουν» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδςη.

Για την νομοθετική αλλαγή μιλά ακόμη η αναπληρώτρια Σοφία Κωνσαντέλλια, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής τονίζοντας: «Το ίδρυμα δεν είναι ένας φυσικός χώρος για τα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή, το πρόσωπο αναφοράς τους, τους δικούς τους ανθρώπους για να μάθουν να αγαπάνε, να εμπιστεύονται».

Στο τέλος η κ.Φωτίου καλεί όλους μας να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε αυτά τα παιδιά…που μας περιμένουν στα ιδρύματα.

Μόνη παραφωνία ίσως η ατάκα στο τέλος του βίντεο και με τη φωνή του Α.Τσίπρα «Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο νόμο

Με το νέο νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, επιταχύνονται δραστικά οι διαδικασίες. Από 4-6 χρόνια που χρειάζονταν μέχρι σήμερα, από εδώ και στο εξής σε 8 έως 12 μήνες θα ολοκληρώνεται η αναδοχή ενώ για την υιοθεσία θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει το σώμα πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών που θα δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ). Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε 3 μήνες.

Κάθε παιδί θα έχει προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε οριστικό τέλος στα δράματα αναζήτησης της καταγωγής.

Κατοχυρώνεται ενιαία ψηφιακή διαδικασία για την καταλληλότητα του ζευγαριού, είτε πρόκειται για αναδοχή είτε για υιοθεσία, που καταλήγει σε 3 ηλεκτρονικά μητρώα: Μητρώο ανηλίκων, υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων, εγκεκριμένων αναδοχών και υιοθεσιών.

Με αυτό τον τρόπο το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίνονται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί τρεις δικλείδες ασφαλείας, δύο κοινωνικές έρευνες-εκθέσεις, την επιτυχή παρακολούθηση από τους υποψήφιους γονείς ενός επιμορφωτικού προγράμματος, καθώς και την εποπτεία των εγκεκριμένων αναδοχών σε μηνιαία βάση.

Επίσης, καθιερώνεται η επαγγελματική αναδοχή για τα παιδιά με αναπηρίες και για τα βρέφη που παραμένουν στα μαιευτήρια.

Όλες οι διαδικασίες εποπτεύονται από το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ), που παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καθυστερήσεων καθώς και για την ανάπτυξη των δυο θεσμών.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

«Θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν για την αναδοχή. Είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αλληλεγγύης που θα αποζημιώνει τον ανάδοχο για όλη του τη ζωή», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Πηγή: huffingtonpost.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος