FOLLOW US: facebook twitter

Αναστάτωση στα σχολεία από το «κοινό κενό τρίωρο»

Ημερομηνία: 27-09-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

kathigitria-mathites-dim

Ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ Ηλείας

Αναστάτωση στα σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ηλείας, ότι προκαλεί η επιμονή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης στην εφαρμογή του «κοινού κενού τρίωρου» – (ο εκπαιδευτικός να σταματάει στις 11 το πρόγραμμά του) στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων.

«Κατά τη φετινή χρονιά έχουμε εκατοντάδες συναδέλφους που μετακινούνται σε δύο και πλεόν σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Δεν το  γνωρίζει αυτό λοιπόν ο ΠΔΕ;  ; Δεν γνωρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπηρετούν την ίδια μέρα σε δυο διαφορετικά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους σχολεία στα οποία αναγκάζονται  να μετακινηθούν με δικό τους μεταφορικό μέσο; Σε ποια άλλη υπηρεσία συμβαίνει αυτό; Δεν γνωρίζει ότι αυτό το γεγονός από μόνο του δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην σύνταξη των προγραμμάτων;  Είναι σίγουρο ότι φέτος τα πράγματα θα είναι χειρότερα, μιας και οι «λογιστικές» επεμβάσεις του Υπουργείου θα προκαλέσουν περισσότερες μετακινήσεις συν/φων και ίσως προκύψει  η ανάγκη συν/φοι να κάνουν μάθημα από την πρώτη μέχρι και την έκτη ή την έβδομη ώρα προκειμένου να βγει πρόγραμμα. Γιατί, λοιπόν, βάζει και άλλους περιορισμούς στο ωρολόγιο πρόγραμμα, καθιστώντας αδύνατη την ομαλή σύνταξη του προγράμματος;

Ο προγραμματισμός αυτός με τον επιπλέον περιορισμό του κενού κοινού τρίωρου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι παρενέργειες στο πρόγραμμα των σχολείων θα είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα μαθήματα που μέχρι τώρα αποφεύγονταν να διδάσκονται τις τελευταίες ώρες θα πάνε κατ’ ανάγκην εκεί. Θα υπάρχουν συνάδελφοι που την μία ημέρα θα έχουν έξι ή επτά συνεχόμενες διδακτικές ώρες και την επομένη μία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Μήπως στόχος του Π.Δ.Ε. είναι να παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για τριάντα ώρες, όσες και το «πόρισμα Λιάκου» προτείνει; Γιατί μας φαίνεται παράλογο, στόχος του κοινού κενού τρίωρου να είναι απλώς η συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους. Το κοινό κενό τρίωρο ίσως θα είχε νόημα αν υπήρχε επικοινωνία – συνεργασία εκπαιδευτικών και σχολικών συμβούλων σχεδόν κάθε εβδομάδα. Διαφορετικά αποτελεί αυταρχική υπερβολή – η οποία μάλιστα δεν προβλέπεται ακριβώς έτσι  από το «καθηκοντολόγιο» – να απαιτείται από όλες τις σχολικές μονάδες και όλους τους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους, για να διευκολυνθούν οι σχολικοί σύμβουλοι για κάποιες λίγες συσκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε:

Τους συλλόγους διδασκόντων να προτάξουν την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάσταση του ωρολογίου προγράμματος και να μην υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία για το κοινό κενό τρίωρο.

Τους σχολικούς σύμβουλους να καταθέσουν έναν προγραμματισμό επισκέψεων στα σχολεία με βάση τον οποίο το κάθε σχολείο την ημέρα επίσκεψης να κάνει τη σχετική τροποποίηση στο πρόγραμμά του.

Τον Π.Δ.Ε. να αποσύρει τα πολλαπλά έγγραφα του για το κενό κοινό τρίωρο. Υπάρχει και άλλος δρόμος χρηστής συνεργασίας σχολικών συμβούλων και εκπαιδευτικών, που δεν δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στα σχολεία, στους μαθητές, στους γονείς και εκπαιδευτικούς.  Ο Π.Δ.Ε. πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή απέναντι στους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης του, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν για το καλύτερο στα σχολεία και να μην δυσκολεύει με τις αποφάσεις του το εκπαιδευτικό τους έργο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων