FOLLOW US: facebook twitter

Αναλυτικά τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Ημερομηνία: 21-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Κατέθεσε στην τροπολογία στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το μέρισμα των 720 εκατομμυρίων ευρώ κατέθεσε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα άτομο. Το ποσό των 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη. Το ποσό των 15.570 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο, το ποσόν των 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα, το ποσόν των 20.250 ευρώ για  τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα, το ποσόν των 22.500 ευρώ για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και με τέσσερα ανήλικα τέκνα και τέλος τις 27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Επομένως για το κοινωνικό μέρισμα  «ταβάνι» είναι τα 27.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις τα κριτήρια για τους ανέργους θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια το επίδομα θα λαμβάνεται σε όσους η συνολική ακίνητη περιουσια όλων των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος προσαυξανόμενη κατά 15.000  ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μελος., πολλαπλασιαζόμενο για κάθε προστιθέμενο μέλος κατά τον τρόπο που θα καθορίζει η  υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.

Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για τα τελευταία 5 χρόνια. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31-10-2017 όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο άμεσα ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΦΚΑ. Ο δικαιούχος και όλα τα μέλη του νοικοκυριού εφόσον έχουν υποχρέωση πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος