FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητούν λύσεις για τα αγκάθια των δασικών χαρτών

Ημερομηνία: 24-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

dasikoi-korusianos-lattas-giakoumis2

Σύσκεψη στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας με τα Δασαρχεία

Προβληματισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Ηλείας μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο νομό. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν δει στις ηλεκτρονικές αποτυπώσεις τα χωράφια τους να χαρακτηρίζονται δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις σε μεγάλο ποσοστό, ενώ και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας παρουσία του Διευθυντή και των τριών Δασαρχών, με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για την επίλυσή τους. Σε κάποια από αυτά όπως οι χαρακτηρισμοί των εκτάσεων θα παρέμβουν απευθείας τα Δασαρχεία. Για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο υποβολής ενστάσεων και το ύψος του παράβολου αντιρρήσεων, θα σταλούν υπομνήματα στο αρμόδιο υπουργείο. Στην Ηλεία, ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι ενημερώνουν τους δημότες τους, που έντρομοι διαπιστώνουν την αλλαγή στους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων που τις καθιστούν μη εκμεταλλεύσιμες και τους αναγκάζουν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να υποβάλουν ένσταση για την ίδια τους την περιουσία.

Ο Διευθυντής Δασών Παναγιώτης Κορισιάνος μετά την επισήμανση των προβλημάτων και των σημείων που χρήζουν βελτίωσης, τόνισε ότι «… οι τρεις δασάρχες θα στείλουν τις προτάσεις τους και από τη μεριά μου θα προσθέσω και τις δικές μου διαπιστώσεις και θα τα στείλουμε στο υπουργείο προκειμένου να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση και πολιτική. Τα τέλη αντιρρήσεων είναι αρκετά υψηλά και θα πρέπει να μειωθούν, θα πρέπει να υπάρξει παράταση στο χρόνο υποβολής, ενώ και κάποια άλλα θέματα πρέπει να εξεταστούν. Στόχος είναι να δρομολογήσουμε λύσεις κοινωνικές και λογικές. Οι δασικοί χάρτες ήταν πάγιο αίτημά μας, ως εργαλείο που θα λύσει προβλήματα και δεν θα συσσωρεύσει. Εδώ ζούμε, αγωνιούμε βλέπουμε τις δυσκολίες όλων. Το θεσμικό πλαίσιο που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε με προτάσεις θέλουμε να δρομολογήσουμε λύσεις με βάση την πραγματικότητα και όχι το ιδανικό. Ελπίζουμε ότι θα δοθούν λύσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο».

lattas-dasarxis

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, τόνισε πως έγινε προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, «… όπως σχετικά με το χρόνο υποβολής των ενστάσεων ή τον αριθμό των γεωτεμαχίων του τέλους αντιρρήσεων που είναι πολύ υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί. Όπως επίσης να είναι ανά αιτούντα και όχι ανά αγροτεμάχιο. Τέλος με τα παραχωρητήρια υπάρχει θέμα. Τα έδωσε το κράτος στους πολίτες και θα προτείνουμε να είναι αδαπάνως. Πλήρωσαν τότε, γιατί να ξαναπληρώσουν τώρα; Τέλος με το θέμα που έχει προκύψει με τους χαρακτηρισμούς Α/Α και Α/Δ, είναι ευθύνη συνολικά της υπηρεσίας η καταγραφή της αναδασωτέας πάνω από τις αγροτικές εκτάσεις. Με δικά μας μέσα να αφαιρεθεί και να μην χρειαστεί οι πολίτες να κάνουν ενστάσεις».

Ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής σημείωσε πως εξετάζονται τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, επισημάνθηκαν και εξετάζονται οι τρόποι επίλυσής τους «… ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται άδικα ο πολίτης και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Έχουμε προτάσεις προς το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς για το θέμα. Ας μην κρυβόμαστε προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της κοινωνίας και του χαρακτηρισμού των εκτάσεων και των δασών. Δημιουργήθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία. Οι νόμιμοι δεν έχουν πρόβλημα, όπως οι καταπατητές. Το θέμα είναι δια διαφυλάξουμε ότι υπάρχει και η Πολιτεία να επιλύσει τα διαδικαστικά».

Ο Δασάρχης Αμαλιάδας Διονύσης Θωμόπουλος, χαρακτήρισε ως μια αναγκαιότητα τους δασικούς χάρτες, είπε πως τα προβλήματα είναι γνωστά όπως επίσης και η κατάσταση που επικρατεί και πλέον βγαίνουν στην επιφάνεια. «Εμείς είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας. Εδώ ζούμε, δραστηριοποιούμαστε. Τα προβλήματα που εντοπίζει ο κόσμος. Τα εντοπίζουμε και εμείς. Το κτηματολόγιο έχει καταγραφεί με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, δε νομοθετούμε. Εκείνο που θεωρούμε ως υποχρέωσή μας, είναι τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει να τα καταγράψουμε και να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους. Για το σκοπό αυτό έγινε η σύσκεψη εδώ και πιστεύω ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι έχουμε το γνωστικό επίπεδο τη θέληση και τις δυνατότητες, όποια προβλήματα εντοπίζουμε να τα επιλύουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε υπέρ του ηλειακού λαού. Θέλω να πιστεύω ότι τα προβλήματα που έχουμε ήδη εντοπίσει και πιθανόν να εντοπίσουμε και στο μέλλον, θα φροντίσουμε για την επίλυσή τους, αρκεί να υπάρχουν ευήκοα ώτα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος