FOLLOW US: facebook twitter

Ακατέργαστο διαμάντι με δύο «αγκάθια»!

Ημερομηνία: 18-01-2017 | Συντάκτης:

treno2

Υποψήφιο έργο για χρηματοδότηση η   σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα που έχει ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ

Τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής ΠΑΤΡΑ- ΠΥΡΓΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ,  έχουν ενταχθεί στις προτάσεις προς χρηματοδότηση στο περίφημο Σχέδιο Γιούνκερ ή Πακέτο Γιούνκερ. Τα άλλα δυο είναι η ταυτόχρονη οδική και σιδηροδρομική επέκταση της Αττικής Οδού από το Κορωπί στο Λαύριο και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.
Τα έργα αυτά προκειμένου να προχωρήσουν έχουν ενταχθεί σαν έργα συνδυασμένων μεταφορών μαζί με έργα οδοποιίας και αναβάθμισης λιμένων.

Σε ότι αφορά την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ , η μελέτη του τμήματος Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα με κλάδους προς Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία μήκους 132χλμ παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αφορά την αναβάθμιση της γραμμής και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης.

Έχει κόστος 600εκ.ευρώ και από την ΕΡΓΟΣΕ θεωρείται ως ένα έργο “ακατέργαστο διαμάντι”. Η γραμμή έχει σταματήσει από το 2010 και τώρα γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να αναστηθεί. Έχει 2 ανασταλτικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εκκρεμότητα διέλευσης από την πόλη της Πάτρας γιατί χωρίς αυτή το συγκεκριμένο έργο δεν θα μπορεί να συνδεθεί με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το δεύτερο είναι το υψηλό κόστος σε σχέση με την αναμενόμενη εμπορικότητα που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στα έργα του Πακέτου Γιουνκέρ. Στα θετικά η μελετητική του ωριμότητα και οι ελάχιστες ανάγκες σε απαλλοτριώσεις.

Πηγή ypodomes.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος