FOLLOW US: facebook twitter

Αδελφική ζήλια: Όταν το πρώτο ζηλεύει το δεύτερο

Ημερομηνία: 09-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

mikrotera-aderfia-590_b

Συγχαρητήρια! Είσαστε η μαμά ενός ροδαλού μωρού… και ενός άλλου, μπερδεμένου παιδιού που από το μοναχοπαίδι έγινε ο … μεγαλύτερος/η  αδελφός/η.

Η είσοδος ενός μικρού αδελφού δεν είναι μια απλή υπόθεση. Στην πραγματικότητα, το να εμφανίζεται ξαφνικά ένα νεογέννητο από το πουθενά, είναι αρκετό για να δοκιμάσει την ψυχοσύνθεση οποιουδήποτε δίχρονου παιδιού. Η άφιξη του μωρού μεταφράζεται σαν  «λιγότερο μερίδιο για μένα», λιγότερες αγκαλιές, λιγότερα χαμόγελα, λιγότερη προσοχή, λιγότερη αγάπη.

Το να φέρετε στο σπίτι ένα μωρό, είναι συνήθως πιο δύσκολο για τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 18 μηνών και τριών χρονών. Οποιοδήποτε μικρότερο παιδί δεν θα έχει αυτή την ανησυχία και τα μεγαλύτερα θα έχουν άλλα πράγματα για να ασχοληθούν εκτός από εσάς. Δεν είναι σπάνιο για τα δίχρονα παιδιά να δείχνουν επιθετικότητα, παλιμπαιδισμό, ζήλια, αναποφασιστικότητα, ή και έναν συνδυασμό αυτών. Αντί να αντιδράτε υπερβολικά με την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας, επικυρώστε τα συναισθήματά του και βοηθήστε το να βρει άλλους τρόπους για να τα εκφράσει. Ακολουθείστε το πλάνο με τις δυο φάσεις για να καλλιεργήσετε το έδαφος για μία ειρηνική συμβίωση και σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια από την αρχή.

18504199_zilia_adelfia-limghandler

Πριν τη γέννηση

Τι να περιμένετε:

Εσείς του μιλάτε  για το μωρό που έχετε την κοιλίτσα σας και εκείνο δεν μπορεί ουσιαστικά να το αντιληφθεί, γιατί… «δεν φαίνεται ακόμα»! Για το μοναχοπαίδι σας, το μωράκι που θα φέρετε στον κόσμο είναι κάτι σαν έναν φανταστικό φίλο, τον οποίο κάποια στιγμή θα εμφανίσετε. Ωστόσο κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά του, το κάνουν να νιώθει περίεργα με αυτή την κατάσταση.

Τι να κάνετε:

–  Προγραμματίστε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην ζωή του παιδιού, όπως να μετακομίσει από την κούνια σε μεγαλύτερο παιδικό κρεβάτι ή να αρχίσει τον παιδικό σταθμό, όσο το δυνατόν αργότερα από την ημερομηνία της γέννας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας δεν θα συνδέσει την οποιαδήποτε αλλαγή με την άφιξη του μωρού, αλλά με το ότι το ίδιο μεγαλώνει.

–  Μην χρησιμοποιείτε το μωρό σαν δικαιολογία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα υπάρξουν πράγματα που δεν θα μπορείτε να τα κάνετε πια με το παιδί σας όπως παλιά… όπως το να το πηγαίνετε αγκαλιά στο κρεβάτι του. Για να απομακρύνετε τέτοιου είδους απογοητεύσεις, μην τα βάζετε με τον όγκο της κοιλιάς σας για τους περιορισμούς των κινήσεών σας. Αντ’ αυτού, πείτε του ότι πονάει η πλάτη σας ή τα πόδια σας.

–  Δώστε την αίσθηση στο παιδί σας ότι επενδύετε σ’αυτό. «Θα μάθει πώς να κάνει τα πάντα παρακολουθώντας εσένα. Εσύ που θα είσαι ο μεγαλύτερος και θα ξέρεις περισσότερα, εσύ θα του τα μάθεις».

af0c94573076d32abf885c2e05527aef_l

 Στο σπίτι

Τι να περιμένετε:

Από την οπτική γωνία του μεγαλύτερου παιδιού σας… οι συνεχείς επισκέψεις, από τις οποίες κανείς δεν το κοιτάει με την ίδια λατρεία, ούτε του κάνει δώρα. Εσείς προσπαθείτε να αναρρώσετε καθώς και να προσαρμοστείτε στις άγρυπνες νύχτες και γι’ αυτό έχετε λίγη ενέργεια για το ίδιο. Και ηθικός αυτουργός έχει το θράσος και κλαίει  – και μάλιστα δυνατά – καθώς παίζει η τηλεόραση τα στρουμφάκια!

Little girl jealous of new baby

Τι να κάνετε:

– Δώστε στο παιδί σας τον ρόλο του οικοδεσπότη. Βάλτε το να υποδέχεται τους επισκέπτες και ζητήστε του να τους συστήνει το μωρό.

–  Να είστε διαθέσιμη στο πρωτότοκό σας. Όποτε μπορούν οι δικοί σας να σας βοηθήσουν, να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για το μωρό, ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο μεγάλο σας παιδί.

– Όταν νταντεύετε το μωρό σας, κάντε το με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται σαν του λέτε πόσο τυχερό είναι που έχει έναν υπέροχο μεγάλο αδελφό. Κάθε φορά που το μωρό σας χαμογελάει ‘μεταφράστε’ το στο παιδί σας σαν «Κοίτα, σου χαμογελάει! Χαμογελάει μόνο όταν είσαι κοντά του». Είναι δύσκολο να μην αγαπάς κάποιον που σου δείχνει τη λατρεία του τόσο ξεκάθαρα.

–  Δείξτε του ότι το μωρό δεν έχει πάντα προτεραιότητα. Το πρωτότοκό σας πρέπει να μάθει να κάνει υπομονή όταν φροντίζετε το μωρό. Όμως για να εξομαλύνετε την κατάσταση, δείξτε του ότι και το μωρό μπορεί να περιμένει μερικές φορές.

–  Αγκαλιές, φιλιά και επαναλάβετε συχνά. Να διαβεβαιώνετε συνέχεια το μεγάλο σας παιδί ότι έχει τη δική του θέση στην οικογένεια. Και να του θυμίζετε ότι η αγάπη είναι άφθονη – υπάρχει πολλή για όλους.

Πηγή: imommy.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος