FOLLOW US: facebook twitter

Αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα στην Ηλεία: Η συμμετοχή κρίνει τον αγώνα

Ημερομηνία: 26-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Η πρώτη κίνηση των αγροτών της Ηλείας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα, θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στη Μαραθιά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο και εκεί να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους από όλη την Ηλεία.

Η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει τον αγώνα. Με δεδομένο ότι πολλοί αγρότες βρίσκονται ακόμα στα χωράφια για τη συγκομιδή της ελιάς, εκτιμάται πως δεν θα βρεθούν στον αγώνα από την πρώτη στιγμή αρκετοί. Όμως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αγροτών στη Μαραθιά.

Το Σάββατο θα ξεκινήσει η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ που θα παραταχθούν κατά μήκος της εθνικής οδού. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις έντεκα το πρωί στον κόμβο Μαραθιάς. Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν οι αγρότες προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, από την πρώτη ημέρα και σαφώς είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την συντονιστική επιτροπή την ίδια ώρα και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα υπάρξουν ως προς τον αριθμό των τρακτέρ και την παρουσία των αγροτών.

Η επόμενη εβδομάδα είναι εκείνη που όλοι περιμένουν πως θα ζεσταθεί το κλίμα στο μέτωπο των κινητοποιήσεων και αναλόγως της αντιδράσεις που θα υπάρξουν πανελλαδικά, μιας και αυτό το διάστημα στήνονται μπλόκα στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Οι Ηλείοι αγρότες  πέρα από τα πάγια αιτήματα του κλάδου παλεύουν και για τα αιτήματα που αφορούν την Ηλεία και είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι συνάδελφοι αγρότες στο σύνολο της καταστροφής, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζοπτώσεις κ.α. το 2017, ισχυρούς ανέμους στις αρχές του 2018.
  • Να σταματήσει η κοροïδία και να αποζημειωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι αγρότες που τους καταστράφηκαν τα θερμοκήπια από ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους το φθινώπορο του 2016 και η αποζημίωσή τους μέσω των ΠΣΕΑ καθηστερεί.
  • Να αποζημιωθούν – στηριχτούν οι πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι στα χωριά Ανάληψη, Περιστέρι του δήμου Ήλιδας κ.α.
  • Να μην αλλάξει ο τρόπος μίσθωσης των εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες του νομού (Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς), με κίνδυνο να συγκεντωθεί η γη σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και να πεταχτούν απ’ έξω οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος