FOLLOW US: facebook twitter

Αγορά εργασίας: Ο σύγχρονος μεσαίωνας

Ημερομηνία: 23-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Σεβαστοί εργαζόμενοι! Εμείς που ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ποιο είναι το καλό σας και πως θα σας βοηθήσουμε να το πετύχετε, σας παρουσιάζουμε τις νέες, πανέμορφες και υπερσύγχρονες μορφές εργασίας, τις οποίες φτιάξαμε αποκλειστικά για εσάς!

Κάπως έτσι,  οι ειδήμονες και οι πανεπιστήμονες των εργασιακών σχέσεων, παρουσιάζουν ό,τι πιο καινούργιο και φρέσκο έχουν βρει να κυκλοφορεί στην Υπερατλαντική Αμερική, στη Γηραιά Αλβιόνα και στην Καλβινική Γερμανία. Έτσι, δεν θα λείψει στην καθ’ ημάς Ανατολή, κανένας νεωτερισμός και δεν θα μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις. Αν δε όλα αυτά, έρθουν κατάλληλα ενδεδυμένα με την επένδυση που παρέχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, την τεκμηρίωση που προσφέρουν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την υποστήριξη που με μεγαθυμία δίνουν τα συνήθη πολιτικά κόμματα, τότε ποιος έχει το σθένος να αντικρούσει;

Ας δούμε λοιπόν, τι έχει το καλάθι τους να μας προτείνει:

Συμβάσεις μικρής διάρκειας ή ορισμένης και αποκλειστικής διάρκειας: Η απασχόληση έχει περιορισμένη διάρκεια και ο εργοδότης ορίζει το χρόνο της. Στο σύνολό τους κυμαίνονται από 5% έως 25% των μορφών εργασίας στις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προ πολλού υιοθετήσει το νεοφιλελευθερισμό και τις ακραίες εκδοχές του.

Συμβάσεις εργασίας κατά παραγγελία Η εργασία παρέχεται κατά παραγγελία, όποτε αυτή ζητείται και για όσο χρόνο χρειάζεται. Οι περιπτώσεις κατά παραγγελία ταξί ή διανομής εντύπων και άλλων αντικειμένων, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Μικροσυμβάσεις Η Γερμανία κρατάει τα σκήπτρα σε αυτή τη μορφή απασχόλησης, η οποία είναι μερική με χαμηλές αμοιβές. Εμφανίζεται κύρια στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο εμπόριο, στην οικιακή εργασία και οπουδήποτε απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η νομοθεσία προσπαθεί να διασφαλίσει όσο περισσότερο γίνεται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, ειδικά όσον αφορά στην ασφάλιση, την περίθαλψη, τα επιδόματα και τις συνταξιοδοτικές προβλέψεις.

Συμβάσεις επιμερισμού εργασίας: Σε αυτή την περίπτωση, δύο ή περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με μερική απασχόληση, μοιραζόμενοι τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης. Το μοίρασμα αφορά στο μισθό, στα επιδόματα, στην ασφάλιση και στην ποσότητα της παρεχόμενης εργασίας.

Πως φαίνονται όλα τα παραπάνω; Πολύ μεταμοντέρνα; Λίγο φευγάτα; Το σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο ως μηχανή που τη θέτεις σε λειτουργία όποτε τη χρειάζεσαι και την αποσύρεις όταν τελειώσει η δουλειά. Ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή και ζει με τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να λέει όχι αν δεν του αρέσει η δουλειά που του ζητούν να κάνει.

Σε ένα ειδυλλιακά και αγγελικά πλασμένο κόσμο όλα τα παραπάνω, φαντάζουν μαγικά. Δουλεύουμε όποτε θέλουμε, όταν θέλουμε, σε όποιον θέλουμε, για όσο θέλουμε. Και μετά ξυπνάμε! Όταν ξυπνάμε, διαπιστώνουμε ότι είναι περασμένα μεσάνυχτα, ότι η κοιλιά γουργουρίζει, το κρύο του χειμώνα είναι ανυπόφορο και ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι η μοναδική πραγματικότητα.. Τότε βλέπουμε ότι το καλάθι τους, αυτό με τις μορφές εργασίας που μας προσφέρουν, είναι αδειανό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος