FOLLOW US: facebook twitter

Έχουν τα χρώματα, έχουν και τα πινέλα…

Ημερομηνία: 09-11-2016 | Συντάκτης:

hasa6

Μικρά θαύματα κάνουν οι μαθητές της Ομάδας Ζωγραφικής της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας μαζί με τον δάσκαλό τους Kristo Defrim Hasa

«Έχεις τα χρώματα, έχεις τα πινέλα ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα», έλεγε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης και στην περίπτωση της Ομάδας ζωγραφικής της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας που φέτος διανύει την 8η χρονιά της, αυτό συμβαίνει στην κυριολεξία! Αποτελεί δε, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη της Αμαλιάδας που έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι αγαπά τον Πολιτισμό και τον στηρίζει.

hasa4

Μαθητές όλων των ηλικιών, αφού λειτουργούν τμήματα για ενήλικες και παιδιά, υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Kristo Defrim Hasa, εκφράζονται καλλιτεχνικά και απελευθερώνουν το ταλέντο τους, περνώντας δημιουργικές ώρες. Τα έργα τους άρχισαν ήδη να παίρνουν μορφή και έχουν μπροστά τους όλη τη χρονιά για να δημιουργήσουν.

hasa3

Τα μαθήματα στην Ομάδα ζωγραφικής Αμαλιάδας, έχουν ξεκινήσει για την φετινή σεζόν από τις 28 Σεπτέμβρη, κάθε Τετάρτη και Σάββατο για το τμήμα ενηλίκων και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα για το τμήμα των παιδιών. Το αξιοσημείωτο για την σημαντική δουλειά που γίνεται εκεί, είναι ότι αρκετοί μαθητές στο τμήμα των ενηλίκων, ειδικά όσοι έχουν εγγραφεί τώρα,  πέρα από την Αμαλιάδα έρχονται από αρκετά μακριά  και διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, όπως από την Ολυμπία, τον Κάμπο , τον Πύργο, την Πηνεία, ακόμα και από την… Κυπαρισσία.

hasa8

Πώς ερμηνεύεται αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Ο δάσκαλος της Ομάδας Ζωγραφικής  Kristo  Hasa, μιλώντας στην Πρωινή, τόνισε ότι μάλλον ο τρόπος του μαθήματος ζωγραφικής είναι αυτός που προσελκύει τον κόσμο.

hasa7

«Η διαφορά με άλλα εικαστικά εργαστήρια, είναι ότι εμείς δεν δουλεύουμε με ένα στατικό θέμα. Ο κάθε μαθητής επιλέγει το δικό του θέμα αλλά και την τεχνική και τα υλικά που θέλει να χρησιμοποιήσει, θέλοντας να απελευθερώσει πράγματα και  συναισθήματα που έχει μέσα του, πάνω στο καμβά. Δεν ζωγραφίζουμε λ.χ όλοι μαζί μια καρέκλα, το θέμα και η προσπάθεια είναι ατομική και εγώ προσπαθώ να βοηθήσω και να κατευθύνω το μαθητή να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει το έργο του. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αρχάριοι και προχωρημένοι δουλεύουμε όλοι μαζί, στο ίδιο τμήμα, θεωρώντας ότι κάθε προσπάθεια είναι ξεχωριστή. Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές όπως και υλικά, άλλος θέλει να ζωγραφίζει με ακουαρέλα, άλλος μολύβι και άλλος με λάδι ή στην πορεία των μαθημάτων περνά από όλα τα στάδια.»

hasa2

Kristo Hasa: «Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει κάποιος εξαιρετικό ταλέντο για να ασχοληθεί με τη ζωγραφική»

Ρωτάμε τον κ. Hasa τι άποψη έχει για το ταλέντο στη ζωγραφική, αν αυτό είναι έμφυτο ή καλλιεργείται.  « Καταρχήν δεν είναι απαραίτητο όσοι ασχολούνται με τη ζωγραφική να γίνουν ζωγράφοι. Η τέχνη ακουμπά στο συναίσθημα και το απελευθερώνει και αυτό είναι το σημαντικό για μένα. Λένε οι ειδικοί, ότι ο άνθρωπος έχει  κρυμμένα μέσα του απίστευτα ταλέντα και συνήθως αξιοποιεί στη ζωή του μόνο το 5-10 %, φανταστείτε λοιπόν τι θαύματα θα κάνει αν φτάσει στο σημείο να ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και να δοκιμάζεται σε πολλά πράγματα. Γι αυτό και εγώ λέω ότι για να ασχοληθεί κανείς με την ζωγραφική δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο ταλέντο. Το βασικό είναι να έχει διάθεση να δημιουργήσει και να καταθέσει στον καμβά τα συναισθήματά του και τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει. Οι μαθητές της ομάδας μας, οξύνουν την παρατηρητικότητά τους, αναπτύσσουν την δημιουργική τους φαντασία και καλλιεργούν έμφυτες και επίκτητες ικανότητες.  Όσο για τα παιδιά που ασχολούνται στο τμήμα ζωγραφικής, πιστεύω ότι πέραν των άλλων, αποκτούν μια δραστηριότητα που τα κάνει να σκέφτονται και να δημιουργούν, να αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήριο, να καλλιεργούν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και βεβαίως να… ξεκολλάνε από τους υπολογιστές και να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους! Να συναντάνε την αληθινή ζωή, που είναι εκεί έξω…»

hasa5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος