FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Ενημερωτικό για τις καταστροφές που έπληξαν τον Νομό μας

Ημερομηνία: 10-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

saltari

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / Φυσικές καταστροφές με την υπ’ αριθμόν 760Π465ΦΘΕ-ΗΜΤ ΑΔΑ απόφαση έχει κηρύξει τον Δήμο Πύργου σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης από χθες 8-9-2016. Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες για την διενέργεια απευθείας αναθέσεων, ώστε να επισπευθούν όλες οι αναγκαίες αποκαταστάσεις στις ζημιές που έχουν γίνει λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει ήδη γνωστοποιήσει το συμβάν της θεομηνίας για τους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας προς την  Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών. Θα ακολουθήσει αυτοψία από την Περιφέρεια η οποία με τη σειρά της θα στείλει ένα πρώτο συγκεντρωτικό αριθμό κτιρίων που έχουν πληγεί, ώστε η αρμόδια Υπηρεσία να μπορέσει να προσεγγίσει το συνολικό κόστος και όταν ταυτοποιηθούν όλες οι ζημιές αυτό να οριστεί με ακρίβεια.

Η ΔΑΕΦΚ αποζημιώνει τις ζημιές σε κτίρια ιδιωτικά και δημόσια μέσω της δωρεάν κρατικής αρωγής και σχετικών δανείων. Ακολουθεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας και Οικονομικών που ορίζει την περιοχή που έχει πληγεί και τα πιστωτικά μέτρα που θα ληφθούν. Εγκρίνεται αυτή η απόφαση από τις σχετικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποζημιώνονται οι πληγέντες.

Επίσης, τις επόμενες ώρες (μέχρι το μεσημέρι σήμερα)  θα αποσταλεί το αίτημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς την Πολιτική Προστασία προκειμένου να χαρακτηριστεί η περιοχή στους τρεις δήμους ως θεομηνιόπληκτη.

Αναλυτική ενημέρωση έγινε από την Βουλευτή προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε με σχετική επιστολή.

Ο Προϊστάμενος του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ κάνει ήδη περιοδεία στην περιοχή. Η αποζημίωση των ζημιών που είναι καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον Οργανισμό πρέπει και θα δρομολογηθεί άμεσα. Το ίδιο άμεσα πρέπει να καταγραφούν και οι υπόλοιπες ζημιές σε θερμοκήπια, εγκαταστάσεις πρωτογενούς τομέα, στάβλους, γεωργικές αποθήκες και φυτικό κεφάλαιο (παραγωγικά δέντρα) που θα αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ. Όπως ενημερώθηκαν χθες οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ομάδες Παραγωγών του Νομού από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ η συγκεκριμένη διαδικασία έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και δεν θα υπάρξουν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Τέλος, η Διευθύντρια του ΕΛΓΑ θα βρίσκεται την Τρίτη στο νομό Ηλείας για να πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την περιοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος