FOLLOW US: facebook twitter

Έσπειραν το σπόρο του συνεργατισμού

Ημερομηνία: 30-09-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

synedrio-agroton1

Σημαντικά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο

Τον σπόρο του συνεργατισμού στο Νομό Δωδεκανήσου κατάφερε να «σπείρει» η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με την ολοκλήρωση των εργασιών του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο νησί της Ρόδου με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε τον συνεργατισμό» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η αναγκαιότητα της συνεργασίας ως βασική προϋπόθεση για να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιβιώσουν στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και της χάραξης κοινής πλεύσης στα ζητήματα που τους αφορούν αποτέλεσε την κοινή διαπίστωση των ομιλητών που συμμετείχαν στο τριήμερο συνέδριο.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα θεωρείται η συμμετοχή νέων αγροτών, αλλά και το πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο.

Οι εργασίες του συνεδρίου στάθηκαν η αφορμή να πραγματοποιηθεί μια γόνιμη συζήτηση για το συνεργατισμό, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις για την καλύτερη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Άκρως ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ήταν οι ομιλίες των πανεπιστημιακών, γεωπόνων, φορέων και αγροτών, αλλά εκπροσώπων της Πολιτείας στελεχών της αντιπολίτευσης και τοπικών φορέων κομμάτων που ανέδειξαν το σημαντικό θέμα του συνεργατισμού  και ανέλυσαν τα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τον τρόπο για να μπορέσει ένας νέος αγρότης να εκμεταλλευτεί τα πλούσια τοπικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, αλλά και το πώς να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση.
Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος, μόνο ενωμένοι, θα μπορέσουν οι νέοι αγρότες να στηρίξουν το επάγγελμά τους, με σωστή εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατάρτιση και εξωστρέφεια.

Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και πρότεινε διάλογο από μηδενική βάση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τοποθέτηση Τάσου Πετρόπουλου για την ασφάλιση νέων αγροτών

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο υφυπουργός Εργασίας  Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα της ασφάλισης των αγροτών, τονίζοντας ότι μέχρι το 2022 σταδιακά θα μειώνονται οι εισφορές, ενώ ζήτησε και απάντηση από τους συμμετέχοντες για το αν θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις οι συνταξιούχοι αγρότες (πολλές φορές εις βάρος των νέων) ή να μειώνεται έως και 60% η σύνταξή τους από τον ΟΓΑ στην περίπτωση που εξακολουθούν να έχουν εμπορική δραστηριότητα, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάσθηκαν πετυχημένα παραδείγματα συνεργατισμού, όπως των Θεόδωρου και Γιώργου Βασιλόπουλου, μέλη του συνεταιρισμού «Βιοήλις», οι οποίοι εφάρμοσαν ένα καινοτόμο μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου και βραβεύθηκαν ως οι  καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας της Καρδίτσας, ο πρόεδρος του οποίου κ. Γεώργιος Κουλοσούσας, μίλησε για το πώς έφτασαν μέσα σε τρία χρόνια στην δημιουργία των εγκαταστάσεων τους, παρά τα εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν και το λαμπρό μέλλον του συνεταιρισμού που ανοίγεται μπροστά τους.

synedrio-agroton2

Συμπεράσματα συνεδρίου

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα δημοσιευτούν στο επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά παρουσιάζονται τα παρακάτω:

– Ανάπτυξη των υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών και συνεχόμενη υποστήριξη των αγροτών στο χωράφι

– Υπάρχει ανάγκη για ολοκλήρωση και βελτίωση των υποδομών (καλλιεργητικών και κοινωνικών) στην ύπαιθρό προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα

– Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες γης στους τομείς της νομιμοποίησης αλλά και της κατοικίας για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας

– Προτείνεται να θεσπιστεί ο ρόλος του κτηνοτρόφου – διαχειριστή του περιβάλλοντος με καθορισμένο από πριν βοσκότοπο και σχέδιο διαχείρισης

– Ευελιξία στην αξιοποίηση από γεωργούς των προγραμμάτων ανάπτυξης των μικρών χωριών και οικισμών της υπαίθρου

– Ολοκλήρωση των υποδομών ιχθυοσκάλων και αλιευτικών λιμένων

– Ενίσχυση για τη δημιουργία ικανού μεγέθους αλιευτικών μονάδων

– Ενίσχυση προγραμμάτων προώθησης αλιευτικών προϊόντων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ