FOLLOW US: facebook twitter

«Έσκασε» η σταφίδα: Η κακοκαιρία βάζει πρόωρο τέλος στις καλλιέργειες

Ημερομηνία: 29-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Πέρυσι ήταν ο καύσωνας που κατέστρεφε την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού. Φέτος οι συνεχείς βροχές – μετά από μια περίοδο υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που ωρίμασαν πιο γρήγορα τον καρπό – καταστρέφουν τους κόπους των αγροτών. Η σταφίδα «σκάει» πάνω στα αμπέλια και οι ελπίδες των καλλιεργητών για μια καλή σοδειά πνίγονται στη βροχή.

Απώλειες που πολλαπλασιάζονται καθώς έχοντας χάσει την παραγωγή, χάνουν και τη στρεμματική ενίσχυση, αφού η απόδοση των καλλιεργειών μετά από αυτή την εξέλιξη πέφτει κατακόρυφα. Στα Μακρίσια και τα Καλυβάκια οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ βλέπουν την κακοκαιρία να επιμένει και το καλοκαίρι να μην υπάρχει ως εποχή για αυτούς…

Ο Μιλτιάδης Αντωνίου από τα Μαρκίσια έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στη σταφίδα. «Αυτό συνέβη με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και αναμένουμε να έρθει κάποιος αρμόδιος να καταγράψει τις ζημιές και να δούμε τι θα κάνουμε. Ο καρπός έχει «σκάσει» στην Κορινθιακή σταφίδα, έχουν «σκάσει» τα σταφύλια. Τα φυτά ίσως γλιτώσουν αν και θα πιάσουν περονόσπορο. Η βροχή έκανε ζημιά, γιατί είχαν αρχίσει να γίνονται οι σταφίδες, τράβηξαν περισσότερα υγρά και έσκασαν. Θα μπαίναμε για τρύγο αρχές ή μέσα Αυγούστου. Ακόμα δεν έχουν σταματήσει οι βροχοπτώσεις και φοβόμαστε ολοκληρωτική καταστροφή» σχολίασε.

Ο Ανδρέας Φεφλές επίσης από τα Μακρίσια έκανε λόγο και αυτός για την ολοκληρωτική καταστροφή. «Άμεσα θα πρέπει να έρθουν γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ, γιατί ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα. Πόσο να αντέξουμε, δεν πάει άλλο. Όλο κάτι γίνεται. Είμαστε κάτω από το Θεό και όλο κάτι γίνεται. Απλά θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκτίμηση καθώς παρά τις ζημιές εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε ασφάλεια. Το μόνο που ζητάμε είναι να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις και να προχωρούν οι αποζημιώσεις. Εγώ έχω δέκα στρέμματα σταφίδα και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών μας εξαρτάται από την παραγωγή, ειδικά τώρα που έχουν βάλει και την συνδεδεμένη και δεν την λαμβάνουμε εάν δεν βγάλουμε τα κιλά που ορίζονται. Η σταφίδα έχει τεράστια έξοδα για να βγει πέρα. Δεν είναι όπως η ελιά που μπορείς να βγάλεις κάποια χρήματα» σημείωσε.

Από τα Μακρίσια και ο Αχιλλέας Παρασκευοπουλος, τόνισε πως πέρυσι η καταστροφή ήρθε από τον καύσωνα και φέτος από τη βροχή. «Κάθε χρόνο ζούμε με το άγχος αν θα βγει η οποιαδήποτε καλλιέργεια μας έως το τέρμα, διότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει. Είμαι 20 χρόνων και τώρα που ξεκινάω να ασχολούμαι ενεργά με την αγροτική ζωή. Οι καταστάσεις αυτές μας κάνουν να μην έχουμε ελπίδες γι’ αυτό που κάνουμε! Αλλά όσο θυμάμαι, Ιούνιο μήνα δεν είχε ξανακάνει τέτοιο καιρό λες και είναι Ιανουάριος! Πέρσι από τον καύσωνα δεν αντεπεξήλθαμε με την αποζημίωση που πήραμε, διότι η ζημιά ήταν μεγάλη και η αποζημίωση μικρή. Τώρα δεύτερη σερί χρόνια που χάνουμε το προϊόν μας, ποια θα είναι η ανταπόκριση τώρα από την πολιτεία;» αναρωτήθηκε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος