FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται ρύθμιση για δασικά αυθαίρετα

Ημερομηνία: 02-10-2017 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν οι «οικιστικές πυκνώσεις»

Με χωριστό νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση ώς το τέλος του χρόνου, θα αντιμετωπιστούν οι «οικιστικές πυκνώσεις», όπως ονομάστηκαν οι διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945.

Πρόκειται για κτίσματα που, με βάση τους ισχύοντες νόμους αλλά και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, δεν επιτρέπεται να τακτοποιηθούν.

Οι βασικές διατάξεις του βρίσκονται υπό διαμόρφωση, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην πλήρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στη δημιουργία χωριστού μητρώου «δασικών» αυθαιρέτων.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για τα ακίνητά τους, πληρώνοντας μόνον ένα πολύ χαμηλό παράβολο.

Οι αρχικές προτάσεις προβλέπουν νομιμοποίηση μέσω των αδιάθετων τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, του θεσμού που ενεργοποιείται με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Η διαδικασία θα γίνει χωρίς την εμπλοκή των δύο ενδιαφερόμενων μερών, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που θα δημιουργηθεί στην υπό ίδρυση Τράπεζα Γης.

Χθες, μία ημέρα μετά την καθορισμένη ημερομηνία, το σύνολο των 120 δήμων κατέθεσε χάρτες και στοιχεία για τις «οικιστικές πυκνώσεις» που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάρτηση δασικών χαρτών, που καλύπτει το 35% της χώρας.

Στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για άλλο ένα 17%, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η ανάθεση των μελετών για το υπόλοιπο 48% της χώρας.

Για την πρώτη ομάδα των δασικών χαρτών υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις, από τις οποίες οι 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς γιατί διορθώνουν πρόδηλα σφάλματα. Για 15.365 εκκρεμεί η πληρωμή.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, οι πολίτες που εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία είχαν περιθώριο ώς χθες να πληρώσουν το παράβολο και άλλη μία εβδομάδα για να αποστείλουν το παραστατικό στην τοπική δασική υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά μειώθηκαν ώς και 80% σε σχέση με τα προβλεπόμενα με τον νόμο του 2014. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στις κατά τόπους υπηρεσίες.

Από τη Δευτέρα οι δασάρχες θα προχωρήσουν σε διόρθωση των προφανών σφαλμάτων, που υπολογίζονται σε 15.387 περιπτώσεις, και στη συνέχεια στην οριστική ανάρτηση των περιοχών για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις.

Το σημαντικότερο βήμα είναι η συγκρότηση των επιτροπών που θα εξετάσουν τις ενστάσεις.

Οι πρώτες αναρτήσεις ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί επί δεκαετίες

Εξαιρέθηκαν καμένες περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί αναδασωτέες παρόλο που δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Καταγράφηκαν πρώτη φορά οι περιοχές αναδασμών.

Οριοθετήθηκαν περιοχές που εντάσσονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δόθηκε δικαίωμα εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί ώς το 2007, εφόσον χρησιμοποιούνται ώς σήμερα για αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις. Τα ποσά εξαγοράς μειώθηκαν και θεσπίστηκαν πρώτη φορά οι 100 δόσεις.

«Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Επισημαίνει πως η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να επιλύσει προβλήματα χρόνων και να τα αντιμετωπίσει με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και των δήμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ