FOLLOW US: facebook twitter

Έμπρακτη αλληλεγγύη στη δοκιμαζόμενη γυναίκα-μητέρα

Ημερομηνία: 12-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Εξαιρετική η εκδήλωση της ΟΓΕ Ηλείας και υπέροχη η συναυλία της σολίστ κιθάρας Εύας Φάμπα

Μια μικρή γεύση από τα πολλά πρόσωπα της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε, η ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, όπου πέρα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες απολαύσαμε ένα μελωδικό ταξίδι στον κόσμο μέσα από την κιθάρα της  διεθνούς φήμης σολίστ Εύας Φάμπα που έπαιξε για πρώτη φορά στην περιοχή μας και στην κυριολεξία μας μάγεψε.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα και την σχέση της με την εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο της,  στο πλαίσιο της Πανελλήνιας καμπάνιας της ΟΓΕ που έχει σαν στόχο να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στην δοκιμαζόμενη σε όλους τους τομείς σύγχρονη οικογένεια και ιδιαίτερα στον ακρογωνιαίο λίθο της που είναι η μητέρα- γυναίκα. Της γυναίκας – που όπως είπε εύστοχα το μέλος της ΟΓΕ η φιλόλογος Γιολάντα Αποστολοπούλου «που μπορεί να είναι ταυτόχρονα η Εκάβη του θρήνου, η Πηνελόπη της καρτερίας, η μάνα της Αρχαίας Σπάρτης, η παντοτινή Αντιγόνη, η μάνα του Χριστού, η Σουλιώτισσα και η γυναίκα στην έξοδο του Μεσολογγίου. Η μάνα της προσφυγιάς του 22 και η ΕΑΜίτσιισα, η Αντάρτισσα, η φυλακισμένη, η εξόριστη. Η γυναίκα που αγωνίζεται και στηρίζει τον κόσμο στα ποδάρια της και ταυτόχρονα η ηρωϊδα τω νημερών μας, η αγροτισσα, η εργάτρια, η σημερινή πρόσφυγας, η οικονομική μετανάστρια, η γυναίκα που πάσχει από το έγκλημα πολέμου στη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ. Η μαχόμενη γυναίκα πάντα και παντού»!

Την καθημερινότητα  μιας σύγχρονης εργαζόμενης ή άνεργης γυναίκας σκιαγράφησε στην ομιλία της η γραμματέας της ΟΓΕ Ηλείας κ.Στέλα Αναστασίου τονίζοντας ότι σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση των εργαζομένων,  το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, της ίδιας της ύπαρξής του αλλά και του περιεχομένου του, συνδέεται άμεσα με την έννοια της ελευθερίας.

«Ναι, δεν είμαστε ελεύθερες, ούτε εμείς ούτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας, ούτε στη δουλειά ούτε στον ελεύθερο-διαθέσιμο χρόνο μας. Χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο για μας! Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό; Αν αλλάξουμε λίγο την έκφραση και πούμε ότι χρειαζόμαστε χρόνο ελεύθερο να τον αφιερώσουμε όχι στον εαυτό μας αλλά για τον εαυτό μας τα πράγματα διαφοροποιούνται! Αντί να στραφεί κανείς προς τα μέσα, εκεί που συναντά μόνο ακινησία και μοναξιά, στρέφεται προς τα έξω, στην κίνηση, στην εξέλιξη, στην αλλαγή…»!

Μουσικό σεργιάνι  στον κόσμο με την Εύα Φάμπα

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με την νεαρή ταλαντούχα μαθήτρια κιθάρας Αναστασία Σπηλιοπούλου  που μας έπαιξε κλασικά κομμάτια και ζέστανε τις καρδιές μας και ακολούθησε η Εύα Φάμπα . Η διεθνούς φήμης σολίστ, με την κιθάρα της και την απίστευτη δεξιοτεχνία της μας ταξίδεψε από την Κούβα, στη Βενεζουέλα, την Ισπανία και τη Ρωσία με πολύ ξεχωριστά κομμάτια, κυρίως βαλς για κιθάρα και από κει στην Ελλάδα, στον Μάνο Χατζιδάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη και έκλεισε την συναυλία της με δύο αγαπημένα κομμάτια από τον πατέρα και δάσκαλό της, τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα και συνθέτη Δημήτρη Φάμπα, με Τσάμικο και Σούστα.

Την ωραία αυτή βραδιά, πλαισίωνε εικαστική έκθεση στο φουαγιέ στην οποία συμμετέχουν 9 γυναίκες ζωγράφοι που η κάθε μια με τα έργα της στέλνει το δικό της μήνυμα για την γυναίκα, την Βάνα Δημητρίου, την Γεωργία Διονυσίου, την Πένυ Καλογεροπούλου, την Θάνα Λυκουρέση, την Ευανθία Μαραβέλια, την Αθανασία Ξενοστάθη, την Ντενίσα Σίμα, την Γκορντάνα Ρνατόγιεβιτς και την Ζείνέλ Σίμα. Μάλιστα η θαυμάσια αυτή έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως έως και τις 16 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά: 6:30 – 9 :30 μ.μ.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση είχε τον χαρακτήρα αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενο μαθητή από την Αμαλιάδα και για το λόγο αυτό ο καθένας μπορούσε να τον ενισχύσει με τον οβολό του σε ένα κουτί που υπήρχε στο φουαγιέ…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος