FOLLOW US: facebook twitter

Έδρα του φορέα διαχείρισης των περιοχών Natura ο Καϊάφας προτείνει η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας

Ημερομηνία: 28-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας» κατέθεσε εμπρόθεσμα την πρότασή της στην πρόσφατη δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 22 Νοεμβρίου και αφορούσε την οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο NΑΤURA.

Πιο συγκεκριμένα, στο υπό Διαβούλευση νομοσχέδιο η ίδρυση φορέα στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν και οι περιοχές του νομού μας, επονομάζεται «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου», με έδρα τον Λάππα του νομού Αχαΐας. Πάνω σε αυτό η ΠΕ.Δ.Η. επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Εάν παραμείνει  η  έδρα στη θέση Λάππα Αχαΐας, η διαχείριση και των 11 περιοχών ΝΑΤURA είναι πιθανόν να μην καταστεί λειτουργική και αποτελεσματική λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων οι οποίες μάλιστα αφορούν τρεις νομούς. Σε εναλλακτική όμως περίπτωση όπου η έδρα του φορέα διαχείρισης  βρίσκεται σε γεωγραφική θέση όπου και οι 11περιοχές που τελούν υπό καθεστώς προστασίας NATURA να είναι εξίσου προσεγγίσιμες,  ο στόχος της διατήρησης, προστασίας  και  βιώσιμης διαχείρισης  θα είναι  πιο αποτελεσματικός και εφικτός. Προτείνουμε ως  έδρα του φορέα διαχείρισης των παραπάνω περιοχών Natura  την περιοχή του Καϊάφα του Δήμου Ζαχάρως Ν. Ηλείας και συγκεκριμένα τα αναξιοποίητα κτίρια πλησίον της εθνικής οδού Πύργου-Κυπαρισσίας ή εντός των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών για τους λόγους που ακολουθούν :

  1. Θέση εντός περιοχής Natura
  2. Περιοχή ανακηρυγμένη ως «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους Καϊάφα – Κάτω Σαμικού»
  3. Γεωγραφικοί – Γεωφυσικοί (Θίνες και Παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλλιά, Κακόβατος)
  4. Ποικιλόμορφο οικοσύστημα
  5. Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Σπήλαιο Ανιγρίδων Νυμφών και περιβάλλουσα έκταση)
  6. Παλαιοντολογικού – Σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος
  7. Η περιοχή Καϊάφα βρίσκεται πλησίον της Αρχαίας Ολυμπίας και ενδιάμεσα των ποταμών Αλφειού και Νέδα

Σε άμεση λειτουργική επικοινωνία με την έδρα του φορέα όπως προτείναμε διακρίνουμε ότι οι θέσεις Λάππα Αχαΐας (έδρα του νυν Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς ), Αγιαννάκης Μεσσηνίας (κύρια ωοτοκία της χελώνας caretta  caretta και Φολόη (δασικός – ορεινός όγκος) θα αποτελούν ιδανικά παραρτήματα. Σχετικά με το νευραλγικό ρόλο των φυλάκων, οι οποίοι  βρίσκονται στην αιχμή του όλου εγχειρήματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να προαχθούν σε εργαζόμενους αυξημένου κύρους ανάλογο της  ευθύνης  που καλούνται ν’ αναλάβουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος