FOLLOW US: facebook twitter

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Ημερομηνία: 08-08-2016 | Συντάκτης:

samaras-thomsen-venizelos

Γράφει ο Δικαιόπολις

Μια έκθεση-κόλλαφος του ΔΝΤ, μια συνέντευξη του Νομπελίστα Stiglitz και ένα άρθρο του γνωστού περιοδικού Spiegel, θέτουν το δάκτυλο στους τύπους των ήλων της ελληνικής τραγωδίας.

Το ΔΝΤ ανερυθρίαστα ομολογεί λανθασμένους υπολογισμούς, συρρίκνωση του προβλεφθέντος από 5,5% ΑΕΠ στο 17%, έκρηξη της ανεργίας στο 25% αντί 15%, πολλαπλασιαστή από το 0,5% στο 2,5%, κακή εκτίμηση εξαγωγών, εν ολίγοις θεαματικά αποτυχημένες προβλέψεις και κατά συρροήν αστοχίες. Παραδέχεται ότι η «στρατηγική» του προγράμματος ήταν επισφαλής (sic) άρα σκόπιμα και ηθελημένα έσπρωξαν ένα λαό στο λάκκο των λεόντων. Ομολογημένο έγκλημα με αυτουργούς ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και αναγκαίους συνεργούς τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz σε πρόσφατη συνέντευξή του στους NY Times επανέλαβε –για πολλοστή φορά- ότι το λεγόμενο «πακέτο διάσωσης» σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα. Και ωφέλησε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι βεβαίως την Ελλάδα. Όσο για τους ευρωπαίους ηγέτες, τους χαρακτηρίζει κατώτερους των περιστάσεων που ακόμα και σήμερα δεν έχουν λάβει το μάθημα της κρίσης. Με αφορμή μάλιστα το Γ’ Μνημόνιο μας προσομοιάζει ως πρόβατα επί σφαγήν και υποστηρίζει ότι αυτό που γίνεται δεν έχει λογική, ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους πιστωτές της.

Δηλώνει πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους, άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με εντελώς διαφορετική στόχευση, λογικότερους στόχους για γ πλεονάσματα που θα επιτρέψουν να ανασάνει η οικονομία, για να καταλήξει με βεβαιότητα ότι η τρόικα θα κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία 5 χρόνια, θα επιρρίψει δηλαδή τις ευθύνες στο θύμα. Και αφού κάνει «φύλλο και φτερό» το πακέτο διάσωσης, εκτιμά ότι οι πολιτικές που επιβάλλονται, όχι μόνο δε θα λειτουργήσουν, αλλά αντίθετα θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ύφεση χωρίς τέλος, απαράδεκτα επίπεδα ανεργίας και αενάως αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα.

Απροσδόκητη συνηγορία του γερμανικού Spiegel που επικρίνει για μεροληψία τον κ. Σόιμπλε που «επέβαλε» την άρση των κυρώσεων κατά Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ απορρίπτει κάθε επιείκεια έναντι της Ελλάδας. Μιλά για δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπενθυμίζει τη δήλωση Γιούνκερ ότι: «γίνονται ανεκτά τα ελλείματα της Γαλλίας επειδή… είναι η Γαλλία». Ό απόλυτος κυνισμός για να μην υπάρχει ουδεμία αυταπάτη.

Κερασάκι στην τούρτα του συντελεσθέντος εγκλήματος. Κατόπιν εντολής της τρόικας, επεξετάθη νομοθετικά το ακαταδίωκτο της διοίκησης του υπερταμείου, των μελών του σώματος των εμπειρογνωμόνων, των γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας, καθώς και των θυγατρικών της. Όλοι αυτοί απαλλάσσονται από αστικές και ποινικές ευθύνες!

Για να μην έχει το έγκλημα τιμωρία…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος