FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιξε η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων

Ημερομηνία: 09-01-2018 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Οικονομία

Μετά από μια «καλή» εορταστική περίοδο στην αγορά της Ηλείας, όπου οι επαγγελματίες έμποροι κατάφεραν να «χαμογελάσουν», σειρά παίρνουν οι χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι καταναλωτές του Νομού, ψώνισαν τα αναγκαία για αυτούς είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και δώρα και δεν περιορίστηκαν μόνο στα είδη διατροφής για το γιορτινό τραπέζι. Το κοινωνικό μέρισμα, τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, η επιδότηση λαδιού, βοήθησαν στην αλλαγή του σκηνικού και «ζέσταναν» την αγορά σε συνδυασμό με τις καλές τιμές που επέλεξαν να προσφέρουν τα προϊόντα τους οι έμποροι.

Η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων λοιπόν, ξεκίνησε με αισιοδοξία και μειώσεις τιμών άνω του 50% καθώς βασικός στόχος των επαγγελματιών είναι να «ξεστοκάρουν» τα είδη της σεζόν και να προετοιμαστούν για τις νέες ανοιξιάτικες παραλαβές τους.

Η ΕΣΕΕ συστήνει «προσοχή»

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων καλεί τους καταστηματάρχες να σεβαστούν τους κανόνες αναγραφής παλαιών και νέων μειωμένων τιμών, ενώ προειδοποιεί για την επιβολή προστίμων όσους παραβούν τις σχετικές διατάξεις των νόμων.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στην επιστολή της προς τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες μέλη, τονίζει πως ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Συνεπώς οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι κυρώσεις είναι αυστηρές για τους παραβάτες και ισούνται με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Επίσης, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ