FOLLOW US: facebook twitter

Άλλη προσέγγιση στην «Ορέστεια»

Ημερομηνία: 05-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

oresteia7

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Φλόκα

Την παράσταση  «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που έχει δεχθεί μεγάλη κριτική αυτό το καλοκαίρι παρακολούθησε το κοινό στο θέατρο Φλόκα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας.

oresteia5

Πέρα από την αμφιλεγόμενη σκηνοθετική προσέγγιση οι ηθοποιοί ερμήνευσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ορέστης), η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), ο Νίκος Κουρής (Αγαμέμνων, Τροφός), η Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα, Αθηνά), ο Νίκος Ψαρράς (Απόλλων, Πυλάδης), η Άλκηστις Πουλοπούλου (Κασσάνδρα, Πυθία), ο Δημήτρης Παπανικολάου (Αίγισθος), ο Ιερώνυμος Καλετσάνος (Κήρυκας), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Φύλακας), η Σύρμω Κεκέ (Κορυφαία), η Χριστίνα Μαξούρη (Κορυφαία), ο Πολύδωρος Βογιατζής (Κορυφαίος).

oresteia4

Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Η ομάδα των δώδεκα εκλεκτών ηθοποιών μοιράστηκε όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» – συμπεριλαμβανομένου του Χορού – και στα τρία έργα.

oresteia6

Με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενειακής, πολιτικής και κοινωνικής βίας, αφηγούνται τον κύκλο αίματος μιας οικογένειας ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. Όμως η αναγέννηση που βασίζεται σε πολιτικοκοινωνικά οράματα χωρίς την γονιμοποιητική ευλογία της οικογενειακής αγάπης δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση.

oresteia2

Το σκηνικό για άλλους προοδευτικό, για άλλους μη ταιριαστό, βγαλμένο από την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ένα σαλόνι από την εποχή του Εμφυλίου και τα μετεμφυλιακά χρόνια, με τα παλιά φθαρμένα έπιπλα, το παλιό πικάπ ενσωματωμένο στο μπουφέ και τα κλασσικά λαμπατέρ… καθώς και τα κουστούμια ανάλογα της εποχής…

oresteia3

Οι θεατές – περίπου 700 – στο Φλόκα ίσως να προβληματίστηκαν, άλλοι να απογοητεύτηκαν και άλλοι, ίσως οι περισσότεροι που έφυγαν ευχαριστημένοι, έχοντας δει μια πραγματικά διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση στην αρχαία τραγωδία. Σε κάθε περίπτωση στο φινάλε της άνω των δύο ωρών θεατρικής παράστασης – ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα – το κοινό χειροκρότησε το θίασο που όπως προείπαμε ερμήνευσε εξαιρετικά τους ρόλους του.

oresteia1

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθούμε στην συμμετοχή των μελών της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, στο ρόλο των ενόρκων στη δίκη του Ορέστη, όπου οι Ηλείοι ηθοποιοί μπήκαν άμεσα στο πνεύμα της παράστασης….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος