FOLLOW US: facebook twitter

Αμαλιάδα: Στάχτη 210 στρέμματα χωρίς εναέρια μέσα…

Ημερομηνία: 02-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Με το ζόρι να έλθει ένα Canadair στη μεγάλη φωτιά της Αμαλιάδας

Μια φωτιά ένωσε την Αμαλιάδα με τον Καρδαμά το απόγευμα της Τρίτης. Και δεν είναι ένα «κρύο» αστείο αλλά μια θλιβερή πραγματικότητα η κατάσταση που εξελίχθηκε από τις παρυφές της Αμαλιάδας, έως τα πρώτα σπίτια του Καρδαμά, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» τα εναέρια μέσα για να συμβάλουν στην κατάσβεση, την ώρα που οι ισχυροί άνεμοι έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στις φλόγες. Όπως αποδείχθηκε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος που άφησε χωρίς το ελικόπτερο Ericsson την Ηλεία, άφησε το νομό και χωρίς Canadair, αφού και τα δύο που έχουν ως βάση την Ανδραβίδα, απουσίαζαν σε άλλη πυρκαγιά και ο νομός που είχε πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητες ήταν ακάλυπτος.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τις παρυφές της πόλης της Αμαλιάδας, δίπλα από την Ιερά Μονή Φραγκαβίλας σε απόσταση 200 μέτρων, περίπου στις 4 το απόγευμα, επεκτάθηκε σε δύο μέτωπα το ένα προς τα Κονιδέικα και το δεύτερο προς τον Καρδαμά, που ήταν και το μεγαλύτερο. Η φωτιά έκαψε 210 στρέμματα, εκ των οποίων τα 150 με αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως λιοστάσια, 30 δασική έκταση και 30 με ξερά χόρτα. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 60 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα, 16 πυροσβεστικά οχήματα και πέντε τζιπ, 3 υδροφόρες, δύο οχήματα ΟΤΑ και ένα αεροσκάφος Canadair.

Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης τέθηκαν ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος και ο διοικητής Π.Υ. νομού Ηλείας Γιάννης Πετρούτσος, ενώ δυνάμεις έφτασαν από όλες τις υπηρεσίες του νομού. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 7,30 το απόγευμα και αφότου ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος. Στην πρώτη ώρα, όμως το μέτωπο θύμιζε κόλαση. Απειλήθηκαν σπίτια, οι φλόγες πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες στο πέρασμά τους κατέστρεψαν και αγροικίες.

«Λίγες ώρες μετά το Συντονιστικό δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο. Μιλάγαμε για εναέρια μέσα και από χθες είχαμε στείλει επιστολή στον Αρχηγό με την οποία ζητούσαμε ενίσχυση από όμορες περιοχές και το Ericsson. Σήμερα (σ.σ. χθες) την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, στην Ηλεία δεν υπήρχε ούτε ένα εναέριο μέσο. Το Canadair ήρθε αργότερα. Και μιλάμε για μια φωτιά μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Η έκκλησή μου προς τον Αρχηγό είναι πως αυτά που υποσχέθηκαν πρέπει να τα κάνουν πράξη. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε το ελικόπτερο και να μην έχουμε ούτε τα αεροπλάνα σε μια ημέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, επισημαίνοντας τους φόβους του για τις επόμενες ημέρες…

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος θύμισε πως το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Κονιδέικα όπου υπάρχουν 20.000 τόνοι σκουπιδιών σε δέματα. «Αν πλησίαζε εκεί η φωτιά καταλαβαίνεται τι θα γινόταν. Έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο να μη φύγει το Ericsson από το νομό και το επισημάναμε και σήμερα στο Συντονιστικό του δήμου. Μετά από μια ώρα επιβεβαιωθήκαμε και στο νόμο δεν υπήρχαν εναέρια μέσα. Αν υπήρχε εγκαίρως έστω και ένα δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Ευτυχώς υποχώρησε ο αέρας και έφτασε έστω και αργά ένα αεροπλάνο και σβήστηκε η φωτιά. Δεν επιτρέπεται στην Ηλεία που βίωσε τον εφιάλτη το 2007, να μην υπάρχουν εναέρια μέσα» επισήμανε ο δήμαρχος.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος επισήμανε τις δυσκολίες της πυρκαγιάς στην Αμαλιάδα. «Ήταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, με περιφραγμένους χώρους, αλλά ευτυχώς οι κάτοικοι είχαν καθαρίσει τους χώρους τους. Με τα μέσα που είχαμε καταφέραμε να τη θέσουμε υπό έλεγχο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να καθαρίζει τους χώρους του, είναι για μας πιο εύκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς» είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος